Republika Srpska: Maske obavezne na otvorenom, zabranjena privatna okupljanja brojnija od deset osoba

Republički štab za vanredne situacije donio je danas odluku da se zabranjuje muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće. Obavezne i maske na otvorenom u RS, a do 16. novembra se zabranjuju privatna okupljanja koja broje više od 10 ljudi.

U ugostiteljskim objektima ne postoji to ograničenje, te je dozvoljen veći broj ljudi ako poštuju mjere distance i slično.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić je kazao da je tamo gdje je bila muzika uživo bilo evidentno opuštenije ponašanja i nepridržavanje mjera.

"Do 16. novembra se zabranjuju privatna okupljanja veća od deset osoba, kao što su svadbe, krštenja, proslave i drugo... Komunalna policija i policija MUP-a RS će to kontrolisati. Na privatni posjed se ne može ući samo na osnovu ovog zaključka Štaba, nego na osnovu odredbi javnog reda i mira i slično. Privatna okupljanja treba svesti na mimium. To nas najviše ugrožava kada je u pitanju širenje virusa korona," kazao je Šeranić.

Na pitanje da li građanin može, primjera radi, da slavi krsnu slavu ili bilo koji privatni događaj u restoranu, a ne može na privatnom posjedu, nadležni nisu dali konkretan odgovor.

Kazna 100 KM

Za nenošenje maske određena je kazna u visini od 100 KM, rekao je Dragutin Škrebić.

 

"Svi znamo da niko nema ni kuću ni prostor oko kuće da može okupiti 50 ljudi, a da može ispoštovati sve mjere. Ako se stanje bude pogoršavalo, nemojte se iznenaditi...Mi moramo zaštiti zdravlje ljudi. Mogu se desiti i teže odluke. Ovo su najblaže, a pratimo i kako to rade zemlje u okruženju," kazao je v.d. direktora Inspektorata RS Dragutin Škrebić.

Nije precizirano kakve su kazne predviđene za privatno okupljanje veće od deset osoba.

Ministar Šeranić je istakao i da je preporučeno da se „ustanovi rad od kuće“.

 

Precizirao je i da, kada je u pitanju obaveza nošenja maski na otvorenom, postoje tri izuzetka - djeca do sedam godina, osobe sa posebnim potrebama koji je ne mogu skinuti i staviti masku bez tuđe pomoći, te tokom fizičke, sportske i rekreativne akvitnosti u okviru sportskih objekata.

Škrebić je ponovio da je u kontrolama tokom vikenda u RS zatvoreno 11 ugostiteljskih objekata, jer je uočeno da su neki ugostitelji bili spremni da plate kaznu.

 

"Novčane kazne nisu dale rezultate. Nama nije cilj kažnjavanje, to je zadnja mjera. Represije i kazne ne treba da se boji onaj koji provodi sve mjere u svojim preduzećima," istakao je Škrebić.

Mondo.ba

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: