Mediji: Crna Gora postaje prva evropska žrtva kineske dužničke diplomatije

„Milijardu evra kredita je mnogo novca. Posebno kada zemlja ima godišnji BDP od četiri milijarde“, piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) o dužničkoj klopki koja se zatvara oko Crne Gore, prenosi Dojče vele (DW).

Zvanična Podgorica je sada tražila pomoć Brisela kako bi otplatila kredit koji je prethodna vlast 2014. godine uzela od Kine za deonicu autoputa. U Briselu su saopštili da ne finansiraju kredite trećih država, ali da mogu da ponude povoljne kredite za druge deonice druma.

Autoput od Bara do granice sa Srbijom trebalo bi da ima 177 kilometara. Prema Međunarodnom monetarnom fondu, već deo od Podgorice do Kolašina košta milijardu evra, a ostalo bi moglo da bude još skuplje.

Prema pisanju frankfurtskog lista, korona je „urušila“ ekonomiju male balkanske države koje zavisi od turizma. Za ovu godinu Svetska banka očekuje tri odsto rasta.

Sredinom godine dolaze na naplatu prve rate kredita kineske Eksim banke sa kamatom od dva odsto. „Izgleda da je u vidu Crne Gore jedna evropska država postala žrtva kineske dužničke diplomatije koja nastaje oko Novog puta svile“, piše FAZ.

Ovaj stručnjak podseća da je niz zemalja prethodnih meseci potražio finansijsku podršku u međunarodnim organizacijama zbog dugova prema Kini. Među njima su Ekvador, Kenija, Etiopija i Pakistan.

Mario Holcner, šef bečkog trusta mozgova WIIW koji se bavi istočnom Evropom, podseća da je Kina kao zalog rezervisala sebi crnogorsko zemljište, ukoliko kredit ne bude vraćen. „Evropska unija naravno ima mogućnost da dugoročno veže Crnu Goru za sebe ukoliko finansijski podrži zemlju“, prenosi FAZ Holcnerove reči.

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: