Merkel: Dogovoreno ublažavanje mjera

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i pokrajinski lideri postigli su dogovor o faznom ublažavanju mjera protiv Kovid-19, uz mogućnost hitnog vraćanja ograničenja ako brojevi novih slučajeva zaražavanja ne budu pod kontrolom.

 

Rojters prenosi da je dogovorom njemačkih zvaničnika u srijedu donijeta odluka i da se produži interval između prve i druge vakcinacije protiv Kovid-19 gdje je to moguće, kako bi se imunizacija sprovela na što većem broju ljudi, a očekuje se i stav njemačkog regulatornog tijela o primjeni vakcina AstraZeneka na starije od 65 godina, što bi trebalo da ubrza cijelu kampanju.

"Na pragu smo nove faze pandemije u koju ne možemo ući ležerno i nepažljivo, ali joj ipak možemo pristupiti s opravdanom nadom", poručila je kancelarka Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka sa pokrajinskim liderima, navodi agencija.

Prema planu koji je usvojen na sastanku, do pet ljudi iz dva domaćinstva moći će da se sastaju od 8. marta, a djeca mlađa od 14 godina biće izuzeta od ovakvog pravila, dok će neke prodavnice, uključujući knjižare i baštenske centre, ponovo biti otvorene od tog datuma.

Rojters navodi da je planom predviđeno da se trgovine u pokrajinama mogu ponovo otvoriti pod uslovom da je broj slučajeva Kovid 19 manji od 50 na 100.000 stanovnika tokom sedam dana u tom dijelu zemlje, a ako se incidencija poveća iznad 50, aktiviraju se ograničenja u kojima kupci treba da zakazuju odlazak u prodavnicu.

U kasnijim fazama prema planu predviđeno je da se otvore bašte restorana, a muzeji, pozorišta i bioskopi dostupni su za one koji poseduju skoriji negativni rezultat testa na korona virus.

Biće dozvoljeni i događaji na otvorenom sa do 50 ljudi, a i kontaktni sportovi u zatvorenim prostorima.

U slučaju da epidemiološki podaci ukazuju da je prisutno više od 100 slučaja Kovid-19 na 100.000 stanovnika u tri uzastopna dana, stupiće na snagu odluka kojom će ograničenja automatski vraćaju na ona na snazi prije 8. marta.

Na sastanku je dogovoreno da kancelarka Merkel i pokrajinski lideri o daljim koracima vezanim za pandemiju i mjere protiv Kovid-19 ponovo razgovaraju 22. marta, navodi agencija.

Nezavisne.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: