Mesta koja zaobilazimo prilikom čišćenja, a ne bismo trebali
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Znamo da ste čistili kuću, ali znamo i koja ste mesta verovatno zaobišli prilikom čišćenja. Znate li šta ste zaboravili?

Zabeležili smo mesta i predmete koje mi obično zaboravljamo prilikom čišćenja, pa ako želite da temeljno ovog proleća očistite dom obratite pažnju i na ove stvari. Kada se uhvatimo prolećnog čišćenja čini nam se da pospremanju nema kraja. Toliko je toga za uraditi, a da se ponekad i izgubimo.

Ako vam je kuća velika i posla je mnogo ne pokušavajte sve da obavite za jedan dan i sami. Organizujte sa porodicom vikend čišćenja. A listu ovih stvari na koje obično zaboravljamo podelite među ukućanima – neka svako sebi odabre po par koje će obaviti.

 

U kupatilu

Zastori za tuš i kadu. Na njima se može nakupiti i buđ i kamenac. Kupatilo ne možete proglasiti čistim dok ne operete i ove zastore. Možete ih oprati u mašini za veš sa dva ili tri peškira. Dodajte samo pola šolje sode bikarbone u pretinac za deterdžent i pola šolje sirćeta na mesto za omekšivač. Neka odradi jedan noramalan ciklus i odmah ga mokrog ponovo okačite da se okapa i osuši.

Mašina za veš. I njoj je potrebno prolećno čišćenje. (Pročitajte i Dezinfikujte i očistite veš mašinu). U pregradu za deterdžent uspite ili limunov sok (protiv rđe), obično sirće (protiv neugodnih mirisa) ili izbeljivač (protiv mrlja od vode), pa uključite da mašina odradi puni krug na višoj temperaturi. (Setite se da isto čišćenje treba i mašina za suđe).

 

Čaša za četkice za zube. Treba ih prati bar jednom mesečno, a ne samo prilikom “generalke”. Možete je oprati sa suđem ili u mešavini izbeljivača i vode (1:3). Ne zaboravite da dobro isperete u više voda.

Dnevni boravak

 

Venecijaneri ili trskice. Šta god da od tog štiti vaš stan od neželjenih pogleda i sunca skuplja i prašinu. Obavezno ih očistite ili usisajte prilikom čišćenja prozora.

Paučina. Osim, ako niste krečili stan verovatno ste zaboravili na ćoškove, gde se možda uhvatila paučina. Obično to primetimo kada završimo sve, pa sednemo da se “divimo svom delu”.

Biljke. Ako imate biljke širokih listova obratite pažnju i na njih. Sigurno su pokupili prašinu. Očisite ih nežnom čistom krpicom i vodom (pazite samo da na krpici nema nikakvih hemikalija) ili premažite listove malo običnim pivom.

Kvake. Toliko ih puta u toku dana dirnemo, pa i priljavim rukama, pune su prljavštine i bakterija, a tako ih retko čistimo.

Prekidači. Na njih ste najverovatnije zaboravili, a i njih diramo gotovo isto koliko i kvake. Pogledajte ih! Da li su i dalje iste boje?

Stolice. I one kupe prašinu, a ponekad i ostatke hrane. Usisajte ih (očistite dubinski poput kauča) i dobro prebrišite.

Daljinski upravljači. Predstavljaju prave male izvore zaraze. Prebrišite ih povremeno dezinfekcijskim maramicama, a ukućaninu koji se buni zbog prolećnog čišćenja dajte štapić za uši i malo sredstva za čišćenje i neka se baci na posao dezinfekcije daljinskih upravljača.

Knjige i magazini. Ne zaboravite na ljubimce polica, čak i ako vam služe samo za ukras. Na njima se nakuplja prašina kao i na nameštaju.

Ramovi slika. Još jedna sitnica koju verovatno zaboravljate, a dovoljan je samo jedan potez vlažnom krpom.

I još za kraj

Ulazna vrata. Kada sve završite čišćenje kompletirajte brisanjem ulaznih vrata. Posebno vanjskog dela. Začudili biste se koliko ćete tu zateći prljavštine (i, naravno, ne zaboravite kvake).

Usisivač. Ponekad treba i detaljno prebrisati i vaš verni usisivač. Nije dovoljno samo da istresete vrećicu. Pregledajte gde se još zavukla prašina.

Kante za smeće. Mislimo i na one u kuhinji (u kupatilu) i na one vani. Dobro ih operite mlakom vodom i deterdžentom, dezinfikujte sirćetom, pa kada se osuše dno pospite sodom bikarbonom da upije mirise.

Na šta vi obično zaboravite prilikom čišćenja?

 

Izvor:lifepressmagazin.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano