Milan Todorović (1968-1995) JUNAK BEZ IZGUBLJENOG ROVA
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Milan Todorović od oca Neška i majke Slavke rođen je 24. marta 1968. u Loznici (SR Srbija), ali je odrastao u selu Trnovica pokraj Zvornika (SR BiH).

Kada je imao svega dvije godine umire mu majka. Tako da je on živio sa babom i djedom, dok mu je otac radio u inostranstvu. 

 

U selu Kozluk je završio osnovnu školu, dok je srednju elektro-tehničku školu, smjer monter završava u Karakaju.

Redovni vojni rok je 1988/1989 je odslužio u Beloj Crkvi, gdje je se obučavao za motorizovane jedinice JNA.

Oženio se aprila 1991. godine i već naredno proljeće dobija svog prvog sina Borisava. 

 

U proljeće 1992. godine kada je u cijeloj Bosni i Hercegovini zakucao rat na vrata, odnosno muslimansko-hrvatski separatisti su otpočeli sa napadima na Srbe i njihovu imovinu, Milan Todorović se stavio na raspolaganje vojnom odsjeku. Inače on je imao priliku da ode u inostranstvo i da tako sebi i porodici obezbjedi sigurnu egzistenciju, ali je to odbio.

 

Kada je formirana Srbska vojska u Bosni i Hercegovini, Milan postaje član Interventog voda Kiseljačkog bataljona pri Zvorničkoj brigadi Drinskog korpusa VRS.

Učestvovao je u odbrani Kule grada u Zvorniku, kao i mnogim drugim bitkama koje je Zvornička brigada vodila za odbranu srbskog naroda u Podrinju.

NJegov drugi sin se rodio 17. aprila 1995. godine... a Milan gine samo tri dana kasnije, tako da je njegov sin dobio ime po njemu.

 

Sam čin Milanove pogibije je bio junački. 

Dana 20. aprila 1995. godine došlo je do žestokih okršaja sa muslimanskim snagama kod sela Kovačevići, pokraj Zvornika... iako je ostalo skoro dva sata do predaje smjene, on odbija da se povuče.

Došao na položaj da počasti saborce za rođenje drugog sina. kome još nije ni ime stigao da daje.

Pošto je krenulo snažno granatiranje sa muslimanske strane, par vojnika iz njegovog bataljona se povlače i ostavljaju rovove, koje su prethodno zauzeli od muslimana. 

Milan je čuo preko radio-veze šta se dešava. Bez ikakvog naređenja, on juriša na te rovove koji su ostavljeni da neprijatelji ne bi im prišli sa leđa.

Međutim jedna granata ga pogađa i on na mjestu ostaje mrtav na zvorničkim Laništima kota 621.

Kada su Milanovi saborci izvukli njegovo tijelo, kod njega su pored cigareta, upaljača i maramica našli i ikonu Presvete Bogorodice.

 

Iza Milana Todorovića je ostala supruga sa dvoje male djece. Sahranjen je na pravoslavnom groblju u Trnovici.

 

Preuzto sa sajta: www.bosna-hercegovina.com

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano