Milijarde se tope: Saudijska Arabija uvodi žestoke mjere štednje

Saudijska Arabija ima probleme sa novcem pa je zato vlada saopštila da smanjuje državne rashode za 26,6 milijardi dolara.

Mjera uključuje obustavu isplate minimalca građanima, kao i povećanje za tri puta poreza na dodatnu vrijednost što treba da ojača državne finansije koji su nastradale od pada cijena i smanjenja potražnje za naftom.

"Minimalac će biti obustavljen od 1. juna, a porez na dodatnu vrednost će biti povećan sa 5 na 15 odsto od 1. jula", izjavio je ministar finansija Saudijske Arabije.

Druge mjere uključuju otkazivanje ili obustavu nekih operativnih i kapitalnih rashoda za jedan broj državnih ustanova i smanjenje kredita koji su planirani za neke državne inicijative, uključjući projekat Vision 2030.

Neki eksperti prognoziraju da se Saudijska Arabija uskoro može suočiti sa snažnom finansijskom krizom: rezerve države se prazne. U martu su pale za rekodnih 27 milijardi dolara, prenosi Sputnjik.

Kako javlja Al Džazira, 2014. godine, kada je cijena nafte počela da pada, rezerve kraljevine su iznosile 375 milijardi dolara i za tri godine su smanjene za trećinu. Država je to iskoristila za saniranje deficita budžeta.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: