Milo Đukanović priznao PORAZ
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da ga incidenti ne iznenađuju kao ni "necivilizacijski momenti" sa slavlja pobede tri do juče opozicione partije.

Incidenti nijesu nikog iznenadili, slavlje još manje. Razloga za slavlje uvijek ima, ali to slavlje podrazumijeva i civilizovan odnos prema drugim građanima i potrebi očuvanja stabilnosti Crne Gore. Mi smo sinoć prisustvovali jednom izlivu netolerancije, agresije, primitivizma, pokušaja obračuna sa ljudima koji drugačije misle", rekao je Đukanović.

Ocenjuje da su ne samo u Crnoj Gori već u regionu u celini još živa dva pogleda na budućnost regiona - jedan je onaj kojeg personifikuje dosadašnji sastav vlasti u Crnoj Gori, kao manje-više u svim državama regiona, koji budućnost vidi u evropskom sistemu vrednosti u evropskim i evroatlantskim integracijama.

"Nasuprot tome je kao što vidimo još uvijek vrlo živahan onaj nacionalizam iz 90-ih godina, koji je u novim okolnostima, zahvaljući novim podsticajima probuđen i koji sad pokušava da okrene točak istorije unatrag", rekao je Đukanović.

Na pitanje može li to, on je odgovorio da misli da ne može.

"Kada je u pitanju formiranje vlade, Đukanović je rekao "da ćemo uskoro prisustvovati raspletu i da ćemo od onih koji će raspolagati 41 mandatom u paralmentu dobiti njihovu ponudu za formiranje vlade".

Na pitanje da li će to biti tri do sada opozicione koalicije on je odgovorio da postoje najave da će to biti ove tri opozicione koalicije, ali dosta su udaljeni njihovi programi i ako postoji nešto što ih zbližava to je želja da smene DPS.

Na pitanje da li će učestvovati u tome, on je dogovorio.

"Ne, zašto bih učestvovali. Ja sam tu gdje sam, vrlo čvrsto uvjeren u ispravnost svojih političkih stavova", rekao je predsednik Crne Gore.

Đukanović: Izborni rezultat kao opomena

Ističe da su ostvareni izborni rezultat njegova stranka i on shvatili kao opomenu.

Teško je, kaže, dati egzaktan odgovor posebno zbog toga jer je, podseća, crnogorsko društvo dugo funkcionisalo kao podeljeno.

I tada su, napominje, postojali jaki otpori tog, kako kaže, "drugog bloka koji je previše agresivan i orobljen agresivnim nacionalizmom i koji želi da Crnoj Gori, koja je građanska država nametne nacionalistički profil".

Moguće je, kaže, da je nezadovoljstvo građana zbog nekih politika koje su vođene, a sa kojima se oni nisu slagali, možda i što se nije dosegao očekivani nivo standarda, a možda je nezadovoljstvo i zbog usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti i, kako navodi, "manipulacijama koje su Crkva i zvanični Beograd pokrenuli decembra prošle godine".

"Možda je sve to prevagnulo da se izborno klatno preseli iz jedne jasne većine u drugu. Klatno može da ide i levo i desno, a Crna Gora je društvo tu gde jeste i još uvek je podeljeno", rekao je Đukanović.

Konstatuje da 15 godina nije dovoljno da se reši sve ono što je, kako kaže, nasloženo vekovima.

Primećuje i da je lakše savledavati nepovoljno istorijsko nasleđe ako se živi u blagostanju...

Pravo pitanje, prema njegovim rečima, je da li je Crna Gora došla do svog cilja.

"Nije. Jer se u 14 godina ne dolazi do tog cilja, a da li je na drugom koloseku - jeste", kaže crnogorski predsednik

Podseća da je Crna Gora tokom 14 godina udvostručila društveni proizvod, povećala plate, penzije, ušla u NATO i prednjači u evrointegracijama.

"Vlasti se moraju menjati, ali je važno da svaka vlast poštuje što su učinci postignuti u prethodnom periodu i da pokuša da na temelju takve države I društva doprinese svojim učinkom", kaže Đukanović.

Đukanović: Zakon nije bio greška

Govoreći o Zakonu o slobodi veroispovesti Đukanović navodi da je uveren da on nije greška i dodao da kakav god bio odnos nove vlade prema njemu, siguran je da se pitanje crkve u doglednoj budućnosti mora rešiti.

Kaže da se ne može prevideti status pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a taj status, navodi, logično želi da uspostavi kontinuitet sa onim statusom koji je pravoslavna crkva imala nekada u nezavisnoj Crnoj Gori.

"To je bila autokefalna pravoslavna crkva Crne Gore i verujem da je potpuno legitimna intencija crnogorske, verske i političke javnosti da nakon obnove države obnovi one vrednosti koje predstavljaju tradiciju crnogorskog društva", rekao je Đukanović za Newsmax Adria.

Na pitanje da li će nova vlada nastaviti putem sprovođenja u praksu Zakona o slobodi veroispovesti, predsednik Crne Gore kaže da vlade dolaze i menjaju se i u skladu sa svojim političkim, nacionalnim i političkim profilom mogu da ignorišu neke činjenice, ali te činjenice, ističe, pre ili kasnije moraju da prevagnu.

IZVOR: RTS

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano