MILOGORCI PANIČNO UNIŠTAVAJU DOKUMENTACIJU Zakon je jasan, preti im deset godina zatvora!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nakon što je postalo izvjesno da će režim Mila Đukanovića nakon 30 godina otići u opoziciju, u javnosti Crne Gore su sve glasnije spekulacije da se u pojedinim državnim organima i ministarstvima uveliko radi na uništavanju dokumentacije.

Indikativan je i detalj da je odlazeća Vlada prije dva dana saopštila da je šef izbornog štaba koalicije „Za budućnost Crne Gore“ - Andrija Mandić, tražio da mu se u dva primjerka dostave sve baze podataka iz crnogorskih institucija, a što oni ne žele da učine.

Zakon predviđa i krivičnu odgovornost za uništenje dokumenata

„Prije svega treba voditi računa o kojoj se vrsti dokumentacije radi jer ta pitanja reguliše Zakon o arhivskoj djelatnosti i Pravilnik o kancelarijskom i arhivskom poslovanju. Postoje različiti rokovi u pogledu obaveze čuvanja dokumentacije od 60 godina pa naviše. Naravno da ukoliko dolazi do prisvajanja, prikrivanja ili uništenja te građe i sve one građe koja se po različitim propisima ima arhivirati bez obzira o kojim se rokovima radi, onda mogu da postoje elementi krivičnog djela i to više njih u zavisnosti o kojoj se dokumentaciji radi i u kojem se vremenskom periodu ona prikriva ili uništava“, objašnjava Marković za Sputnjik.
Takođe, ukoliko se radi o organizovanoj grupi više lica, naš sagovornik pojašnjava da je onda lako moguće da ta lica odgovaraju i za krivična djela - stvaranja kriminalne organizacije ili kriminalnog udruživanja iz člana 401 krivičnog zakonika Crne Gore.

Kazna i do 10 godina zatvora

Osim ovog osnovnog oblika pomenutog krivičnog djela, advokat kaže da postoji i onaj teži, a koji se odnosi na materijal ili arhivsku građu od velikog značaja.

„U tom slučaju izvršilac će se kazniti zatvorom od jedne do deset godina. Dakle, radi se o registratorskom materijalu ili arhivskoj građi od velikog značaja“, podvlači Marković.

Kada je u pitanju uklanjanje ili uništavanje važne dokumentacije, naš sagovornik posebno ističe da se u tom smislu određene radnje mogu podvesti i pod krivično djelo sprečavanja dokazivanja iz člana 390 krivičnog zakonika.

„Pa je tako propisano da onaj ko želi da spriječi ili oteža dokazivanje, dakle, uništi, ošteti ili potpuno učini neupotrebljivom tuđu ispravu – kazniće se novčano ili kaznom (zatvora) do jedne godine“, kaže Marković.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano