MILOVI ČISTE ZA SOBOM: U kotlarnici rudnika uglja spaljivali dokumentaciju - nestaju tajne finansijskih malverzacija?!

Velika akcija čišćenja tragova očito se sprovodi i u Rudniku uglja Pljevlja, spaljivanjem dokumentacije kako se nezvanično može čuti, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

 
 

Prema rečima Nikole Rovčanina potpuno je očekivano da DPS funkcioneri u državnoj upravi i državnim preduzećima nakon izbornog poraza 30. avgusta čiste za sobom tragove, prikrivajući tako razne malverzacije i zloupotrebe.

- Verovatno da stotine i hiljade tendera u poslednje tri decenije kriju tajne finansijskih malverzacija. Ova kompanija godišnje prihoduje više od 50 miliona eura, a to znači da je u godinama dok je njom upravljao DPS taj iznos odavno premašio milijardu eura. Imajući u vidu "poštenje" DPS funkcionera, izostanak bilo kakve objektivne evizije ili istrage tužilaštva svih ovih godina, opravdane su sumnje šire javnosti o milionskim malverzacijama - kazao je Rovčanin dodajući da je uveren da je iz ove kompanije u poslednje tri decenije izašlo najmanje 20 milionera.

- Niko nikada nije procesuiran niti je neko odgovarao. Svežiji primer je bahaćenje odlazećeg ministra Boškovića prilikom nabavke luksuznih džipova, sponzorisanje rukometa sa milionskim iznosima i izgradnja stambene zgrade po nerealnim cenama. Tu je i nabavka dampera, rezervnih delova i slično-kazao je Rovčanin dodajući da sve ovo u godinama iza nas nije bilo dovoljno tužilaštvo da sprovede istragu.

- Danas, imamo spaljivanje dokumentacije, ali uveren sam da se nečasne radnje ne mogu spaliti i da će ukoliko se dokaže postojanje nezakonitosti, odgovorni izaći pred lice pravde - zaključio je Rovčanin.

Iz Rudnika uglja tvrde da se radi o redovnom godišnjem sređivanju arhivskog i kancelarijskog prostora u okviru Sektora ekonomskih poslova.

- Po nalogu direktora sektora Dragana Mijatovića, izvršeno je uklanjanje i uništavanje radnih kopija dokumentacije u kotlarnici RJ “Održavanje” RUP-a-odgovoreno je iz kabineta izvršnog direktora, Rudnika uglja.

Iz menadžmenta pljevaljske rudarske kompanije tvrde da je reč o redovnoj godišnjoj aktivnosti koja ni u kom slučaju ne obuhvata uništavanje originalne dokumentacije koja se čuva u skladu sa zakonom i pravilima o arhiviranju i kancelarijskom poslovanju.

- Kako se radi isključivo o kopijama interne dokumentacije i materijala, koji fluktuišu u okviru Sektoru ekonomskih poslova, tj. o redovnoj rutinskoj proceduri, nije bilo potrebe da se o istoj obaveštava izvršni direktor RUP-a. Orginali predmetne dokumentacije se čuvaju u Sektoru ekonomskih poslova i Arhivi Društva - tvrde iz Rudnika uglja.

izvor: novosti

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: