MILU GORI POD NOGAMA, BLIŽI MU SE KRAJ?! Naredio policiji da pred izbore HAPSI birače koji su protiv njega

Antisrpski režim Mila Đukanovića preti, verovali ili ne, da će hapsiti birače koji na predstojećim parlamentarnim izborima u avgustu budu glasali za opoziciju..

Kako su objavili mediji, zakon u Crnoj Gori, koji se dosad nije primenjivao, predviđa drakonske kazne za građane koji borave u inostranstvu duže od 90 dana, a koji imaju i prebivalište u Crnoj Gori, pa kao takvi izađu na glasanje. Milov režim primenom ovog zakona želi da spreči sve pristalice opozicije koje zbog posla ili školovanja borave u Srbiji da glasaju na izborima 30. avgusta.

Prema ovim navodima, zakon koji se dosad nikada nije primenjivao predviđa zatvorske i novčane kazne "za manipulaciju i zloupotrebu mesta prebivališta"!?

"Kaznom zatvora do jedne godine kazniće se za krivično delo po članu 21, koji glasi da će se kazniti svako ko da netačne podatke o prebivalištu i biračkom pravu za sebe ili drugog. Po članu 36 novčanom kaznom u iznosu od 30 evra do 200 evra kazniće se za prekršaj fizičko lice ako u roku od osam dana ne podnese prijavu prebivališta, prijavu promene prebivališta, odnosno adrese, prijavu o odlasku u drugu državu i prijavu povratka iz druge države, kao i ako prijavu boravišta ne podnese u roku od 24 časa od dolaska u boravište ili ne odjavi boravište pre odlaska", piše u zakonu koji milogorci planiraju da zloupotrebe.

Komentarišući ove navode, istraživač Instituta za evropske studije Rajko Petrović kaže da Đukanovićeva vlast pokušava da sporni izborni zakon primeni selektivno i u službi vladajuće oligarhije.

- Civilizacijsko i demokratsko dostignuće jeste da svako ko ima državljanstvo odnosno prebivalište u nekoj zemlji ima i pravo glasa u njoj. Vlast u Crnoj Gori pokušava da ograniči ovo fundamentalno pravo građanina. Jasno je da to čini zbog straha od glasova hiljada državljana Crne Gore koji rade i studiraju u Srbiji, a koji su mahom protiv aktuelnog režima. Da je reč o političkoj manipulaciji, svedoči i podatak da im glasovi Bošnjaka i Albanaca iz inostranstva nisu smetali kad su na referendumu 2006. godine bili tas na vagi koji je prevagnuo na stranu crnogorske nezavisnosti - naglašava Petrović.

Gojko Raičević, glavni i odgovorni urednik portala IN4S, ističe da već trideset godina Đukanović naočigled svetske javnosti krade izbore.

- Najtragičnija krađa je bila referendumska. Đukanović je pokrao čak i popisne rezultate. Očekivano je da će u situaciji afirmisanja ustaške politike i nasrtaja na SPC učiniti svaku niskost da i ove izbore nekom mutljavinom dobije. To bi mu otvorilo mogućnost da dovrši proces krađe crkvene imovine - objašnjava Raičević.

Ozbiljan problem

Glavni urednik portala "Borba" Dražen Živković, na drugoj strani, ocenjuje da ovaj zakon može i da naškodi Milu i režimu.

- Došli smo u paradoksalnu situaciju da sudbinu građana Crne Gore na svim izborima dosad odlučuju ljudi koji ne žive ovde, nego samo na dan izbora dođu da zaokruže DPS i uveče se vrate nazad u zemlje u kojima žive. Mnogi iz dijaspore su se sad prepali da će biti evidentirani njihovi dolasci i da će krivično odgovarati. Zato je DPS u nikada ozbiljnim problemima pred ove izbore - zaključuje Živković.

IZVOR: SRBIJA DANAS

Milo Đukanović, crna gora

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: