Mobilisani svi pripadnici Nacionalne garde u Minesoti, prvi put od Drugog svjetskog rata
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U američkoj državi Minesoti je mobilisan puni sastav Nacionalne garde, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, poslije četiri noći povremeno nasilnih protesta.

Građani protestuju zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, a protesti su se proširili na ostale američke gradove.

Flojd je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu, kada mu je jedan od policajaca više od osam minuta držao koljeno na vratu i pored njegovih vapaja da ne može da diše.

Policajac Derek Čouvin priveden je i optužen za ubistvo trećeg stepena i ubistvo iz nehata, podsjeća Tanjug.

Guverner Minesote Tim Volc rekao je da je raspoređivanje pripadnika Nacionalne garde neophodno zato što "autsajderi" koriste proteste da šire haos i da očekuje da će protesti u subotu veče biti najžešći do sada, prenosi Glas Amerike.

"Napadnuti smo. Red mora ponovo da se zavede. Koristićemo punu snagu dobrote i pravičnosti da bi osigurali da se ovo okonča", poručio je Volc i dodao da nasilni protesti "ni na koji način nisu više povezani" s Flojdovom smrću.

Također je rekao da vjeruje da su "dobro kontrolisana" grupa spoljašnjih agitatora, pojedine grupe koje se zalažu za supremaciju bijele rase i narko karteli krivi za neko nasilje u Mineapolisu, ali nije saopštio više detalja.

Naglasio je i da 80 odsto uhapšenih nije iz Minesote.

General Nacionalne garde Džon Džensen rekao je da su sada aktivni svi pripadnici garde, a da će 2.500 biti raspoređeno do podneva.

Predsjednik Donald Tramp rekao je da bi vojska mogla da "veoma brzo" rasporedi trupe u Mineapolisu, ako bi njihova pomoć bila zatražena.

Vijesti online

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano