MONSTRUM - TAČI PRED SUDOM U PONEDELJAK Objavljeni jezivi delovi optužnice protiv Zmije, spominje se Kukeš, terete ga i za TRGOVINU ORGANIMA?

Pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova su na nekoliko lokacija širom Kosova i Metohije počinili zločine protiv čovečnosti, progone, mučenje i kidnapovanje nad stotinama civila i osoba koje nisu učestvovale u neprijateljstvima, piše između ostalog u optužnici protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija koji su svojevremeno bili visokorangirani funkcioneri te terorističke organizacije.

U tekstu optužnice, koji je postao javan, navodi se da su njihove žrtve bili svi za koje se smatralo da tokom rata ne podržavaju OVK i kasnije privremenu vladu Kosova: Srbi, Romi i Aškalije, katolici za koje se verovalo da sarađuju sa srpskim vlastima ili da komuniciraju sa Srbima, zatim Albanci koji su podržavali Demokratski savez Kosova (DSK) ili bili povezani sa tom strankom i sa drugim strankama za koje se smatralo da su protiv OVK.

Tači i Veselji, kao i Jakup Krasnići i Redžep Seljimi terete se za još štošta, a zbog potvrđene optužnice prebačeni su juče specijalnim letom u Hag nakon čega je ovaj dokument i objavljen.

Oznaka tajnosti

Dosta delova optužnice je i dalje pod oznakom tajnosti, ali navođenje mesta Kukeš koje se nalazi na severu Albanije može da ukazuje da je njom tretirana i trgovina organima u slučaju "Žuta kuća" što se u prvom redu vezuje za Hašima Tačija.

Tako su Tači i Veselji, poznati u terorističkoj OVK kao komandanti "Zmija" i "Ljulji", a posle rata visoki funkcioneri lažne države Kosovo i relevantni pregovarači za svetske zvaničnike, zajedno sa svojim saradnicima, završili na optuženičkoj klupi Specijalnog suda.

U dokumentu suda se navodi da su u julu 1998. godine napadnuti Srbi u Orahovcu i okolnim selima, kidnapovani i prebačeni u bivšu policijsku stanicu u Mališevu, a da su optuženi bili prisutni u blizini, a Krasnići je čak i bio u prostoriji sa otetim ljudima.

Takođe, u više navrata zastrašivali su ljude u zoni Dukađini, a bili su uključeni u zločine u Klečki.

Zločini u logorima

Pominju se zločini u Likovcu, Lapušniku, Jablanici i Mališevu gde su bili improvizovani zatvori i logori.

Između novembra 1998. i juna 1999. godine, pritvorenici u Klečki su držani, između ostalog, u podrumskim prostorijama sa prljavim podovima i zidovima zamazanim krvlju, lošim higijenskim i sanitarnim uslovima, a pružana im je neodgovarajuća medicinska nega.

Mučenje zatvorenika

Pojedini pripadnici OVK rutinski su podvrgavali zatočenike teškim premlaćivanjima i psihološkom zlostavljanju.

Piše i da su zatočenici, kojima su ponekad bile vezane oči, udarani pendrecima, cevima i komadima žice, udarali su ih nogama, šakama i pretili smrću.

- Mogli su da čuju i vide teško zlostavljanje drugih pritvorenika - samo je jedan deo opisa mučenja iz optužnice.

U delu optužnice koji se odnosi na ubistva, navode se pojedinačni primeri iz skoro svih logora, a opisuje se i slučaj kad je 15 zatvorenika Lapušnika streljano na brdu Beriša.

(Kurir.rs/Blic/Tanjug/Foto:Profimedia)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: