"MOŽEMO MISLITI ŠTA HOĆEMO, ALI NEĆETE SLOMITI REPUBLIKU SRPSKU!" Hrvatski predsednik otvorio oči svima u regionu

Hrvatski predsednik izjavio da Dejtonski sporazum nije propao.

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je u Splitu izjavio da Dejtonski sporazum nije propao ali se krši, te da on nije za novi Dejton već pridržavanje onog što je "zapisano".

U komentaru predloga Milorada Dodika da predsednici Srbije, Hrvatske i Turske sudeluju u preogovorima kojim bi se stvorio novi politički dogovor on je kazao da Dejton nije propao.

- Dejtonski sporazum nije propao, krši se. Mislim da su namere da se pridržavao Dejtona. Ja ne verujem da je to realna inicijativa, potrebno je da je svi prihvate. Čim neko kaže da ste zločinac, ja to ne mogu promeniti. To je laž i loše za naše odnose - rekao je Milanović.

Dodao je da protivljenje Kine i Rusije imenovanju Kristijana Šmita može "otupiti" međunarodne napore u BiH.

- Postoji Dejton i "paradejton" koji se pretvara u vrstu paradentoze jer nije usvojen na isti način. Davala su se velika ovlašćenja pojedincima, konkretno Visokom predstavniku. To se sve pokušava perpetuirati, međutim ušlo se u sukobe. Ja kad sam insistirao da se u završnoj izjavi NATO summita spomene Dejtonski sporazum, s druge strane je bila ideja da se ne spominje Dejton, nego relevantni međunarodni ugovori, u tom grmu leži zec. Kad kažete tako nešto neodređeno, tu se da uklopiti svašta. Vi nećete slomiti Republiku Srpsku, možemo misliti što god hoćemo, ne možemo osuditi ceo narod, to je realnost. Nikakvi relevantni međunarodni ugovori, nego Dejton - kazao je Milanović.

Takođe je da je obezvređena osoba koja je trebalo biti Visoki predstavnik i da trenutno imamo pat poziciju.

- S druge strane, ova dvojica iz Predsedništva govore da je Hrvatska zločinačka država, toliko godina nakon rata. Kakav je to zalog, kako možeš normalno živeti s takvim ljudima - rekao je Milanović.

Izvor: srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano