"Možemo ugostiteljima pojasniti mjere, ali neće doći do njihovog ublažavanja"

Kafići, restorani i hoteli nisu radili dva i po mjeseca tokom pandemije. Sa otvaranjem i dolaskom prvih gostiju uslijedile su i epidemiološke mjere, koje podrška nadležnih institucija ne prati, poručuju iz Udruženja HoReCa.

"Ugostiteljstvo i turizam su na ponoru, rubu propasti. Ukoliko na dođe do neke instantne, trenutne pomoći države, mislim da mnoge poslovne jedinice, posebno većih kapaciteta su gotove i ako ne uslijedi hitna, trenutna pomoć Vlade ta grana je ugašena", tvrdi Vladan Šurlan, potpredsjednik Udruženja ugostitelja HoReCa.

Prema podacima HoReCa najviše na udaru su turističke agncije, zatim hoteli, pa restorani i kafići.

Neke od mjera koje su na snazi, poput fizičke distance gostiju do 2 metra, kažu kako su nemoguće za ispoštovati. Iz Institua poručuju da su sve mjere donošene uz razgovore sa prestavnicima hotelijera i ugostitelja, da su spremni i za dalje razgovore i korekcije u smisli pojašnjenja trenutnih mjera ali do ublažavanja teško da doći.

"Što se tiče samog ublažavanja bilo koje mjere to mora biti dobro argumentovano sa iskustvima zemalja iz okruženja ili svijeta ili sa iskustvima zemalja koje potkrepljuju se uputsvima SZO", ističe Branislav Zeljković, v.d. dir. Instituta za javno zdravstvo RS.

Ukoliko bi se ukinule epidemiološke mjere posljedice po zdravstvo bi bile katastrofalne, ako bi se ponovo sve zatvorilo život bi stao i ekonomski gubici bi bili nemjerljivi, potrebno je izabrati srednji put uz propisane mjere na rizičnim mjestima, stav je epidemiologa.

"Znamo koje su to situacije u kojima se bolest najviše širi, to su zatvoreni prostori, neprozračeni, gdje se glasno govori, gdje se pjeva. To su situacije gdje se virus može lako prenijeti i na distancu veću od dva metra", navodi Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.

Ne funkcionišu svi ugostiteljski objekti po principu klubova, većina je onih koji se pridržavaju mjera, stav je ugostitelja ali traže i pomoć nadležnih.

"Sve obaveze operativnog karaktera i režije su ostale iste, a kapaciteti su nam zbog epidemioloških mjera prepolovljeni", podsjeća Šurlan.

Ugostitelji su za sutra, uoči zvaničnog početka izborne kampanje, najavili prezentaciju svojih problema i vlasti i opoziciji. Kažu da ukoliko na uslijede rješnja postignuta dijalogom spremni su na proteste, tužbe, zatvaranja.

 

N1.ba

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: