Mračna istorija čovjeka zbog kojeg je u SAD počeo ulični rat
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Policajac Derek Chauvin, koji je postao zloglasan diljem svijeta zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, već je jednom pokušao ubiti Afroamerikanca prije dvanaest godina. Mediji su preplavljeni snimkama iz Minneapolisa na kojima Chauvin koljenom stoji na Floydovom vratu dok ovaj prelinje za milost i kaže da ne može disati, nakon čega je 46-godišnjak izdahnuo.

Britanski tabloid Mirror javlja kako je prije toga Chauvin imao čak 18 službenih prigovora protiv sebe, od čega su samo dva zaključena disciplinskim mjerama.

Na ulicama Minnesote već danima traju nasilni protesti kojima se traže sankcije za Chauvina nakon brutalnog ubistva Georgea Floyda. Mediji su sada otkrili i da je Chauvin prije dvanaest godina ustrijelio Afroamerikanca Iru Latrella Tolesa prilikom intervencije u vezi porodičnog nasilja.

Toles je preživio napad. Novinarima je otkrio kako je policajac 24. maja 2008. banuo u njegov dom nakon što je njegova supruga nazvala 911 te ga ustrijelio dok je bio u kupaonici. Kaže kako je bio šokiran koliko je policajaca došlo na njegova vrata te se zaključao u kupaonicu, ali policajci su razbili vrata kako bi ušli.

 

– Bili su u civilu i ničime nisu dali do znanja da su policajci. Nisu ništa rekli nego su me počeli tući. Tukli su me kundacima pištolja – rekao je Toles.

Kaže kako se daljnjeg toka događaja ne sjeća. U izvještaju lokalnih medija spominje se da je pokušao uzeti policajčev pištolj, no on kaže da se toga ne sjeća, ali priznaje da je uzvratio udarac. Tek u bolnici shvatio je da je ustrijeljen. Metak mu je prošao kroz prepone i završio u zidu kupaonice.

NADA SE DA ĆE KONAČNO BITI OPTUŽEN

Optužen je za da kaznena djela obiteljskog nasilja i opiranja hapšenju. On, pak, ostaje pri tvrdnji da nije mogao ništa drugo učiniti te da se branio jer ga je Chauvin tog dana htio ubiti.

– Volio bih da smo tada imali pametne telefone kako bih snimio što se događalo. Znao sam da će to ponovno pokušati učiniti – rekao je Mirroru. Kaže kako se nada da će Chauvin biti optužen za smrt Georgea Floyda, a i sam razmišlja o podizanju tužbe zbog incidenta iz 2008.

Isti list navodi kako je Chauvin jedan od šest policacaja koji su uključeni u smrt 42-godišnjeg Waynea Reyesa 2006. godine. Drugi policajac uključen u nedavni skandal je Tou Thao, zbog čije je neprimjerene primjene sile postignuta sudska nagodba od 25 tisuća dolara prije tri godine.

Demonstranti diljem države traže da se svi policajci uključeni u incident, koji su trenutno suspendirani, podvrgnu kaznenom progonu i optuže za teško ubistvo. Zahtjevima su se pridružile i gradske vlasti, no službene informacije što će s njima biti još uvijek nema.

izvor:https://www.fokus.ba/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano