Muči vas zatvor?

Najčešći uzroci zatvora i tvrde stolice

Izostanak stolice ili tvrda stolica mogu biti posljedica lošeg životnog stila, loše prehrane, nedovoljong kretanja i uopšte ubrzanog načina života. Pražnjenje crijeva može biti otežano uslijed uzimanja raznih lijekova i dodataka prehrani te pretjeranog unosa rafinisane hrane. 

Razna stanja i bolesti mogu dovesti do poremećaja metabolizma i nastanka zatvora i kod djece i odraslih. Na ovo su posebno osjetljiviji stariji ljudi s hroničnim bolestima i životnim stilom u kome dominira nedovoljno kretanje. Poremećaje u metabolizmu imaju osobe s bolestima štitne žlijezde, crijeva...Mnogi lijekovi takođe utiču na procese metabolizma zbog kojih se može pojaviti zatvor.
Usporen metabolizam i lijena crijeva češća su kod ljudi koji su pretjerali s uzimanjem agresivnih laksativa i tako stvorili naviku zbog čega crijeva ne mogu samostalno raditi. Prečesto uzimanje laksativnih preparata usporava crijevnu peristaltiku pa ih je uvijek potrebno uzimati s oprezom i kratkoročno.

Kako prehrana može pomoći kod zatvora?

Kako prehranom izbjeći zatvor

Za normalizaciju probave potrebno je prije svega uravnotežiti prehranu. To znači obavezno smanjiti unos prerađene hrane( suhomesnatih proizvoda, smanjiti unos soli i šećera), a povećati unos hrane bogate vlaknima. Najbolji izvori vlakana su voće i povrće.
Probavne procese i pražnjenje crijeva omogućuje i voda. Dovoljan unos tečnosti. Voda ubrzava metabolizam i izbacuje toksine. 
Hrana koja potiče probavu, a pripada skupini voća; narandže,jabuke, maline, kjabuke, maline, kruške, jagode...U namirnice s laksativnim učinkom spadaju šljive, datulje, jabuke, smokve, orasi, artičoke, papaja, ananas, fermentirani mliječni proizvodi...

Pravilo manjih, a češćih obroka vrijedi i u ovom slučaju, Što su obroci manji, a redovitiji metabolizam se brže pokreće i manje dolazi do otežanog i neredovitog pražnjenja.
Zakljucak je da pijete dosta tećnosti i unosite "mekšu" hranu u organizam, i naravno, da se više krećete...


Ostanite zdravo!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: