MUSLIMAN ODBIO RUŠITI PRAVOSLAVNU SVETINJU: „Ja neću da rušim nečiju svetinju, da ukaljam obraz i ruke, da na đecu bacim sramotu i prokletstvo!“ (FOTO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Iso Mahmutović, umro je prije 18 godina, a ostao je zapamćen kao čovjek koji je početkom 70- tih odbio da sruši crkvu lovćensku svetog Petra Cetinjskog, Njegoševu zavjetnu.

 

Prije osveštavanja prvog hrama posvećenog Svetom Petru Drugom Petroviću Njegošu, koji je podignut uz hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, podsjetio je da je 1972.godine Josip Broz naredio da bude srušena crkva na Lovćenu.

Naređenje je odbio radnik Iso Mahmutović i zbog toga poslednjih 20 godina ga je tražio mitropolit crnogorsko –primorski. Na žalost, u međuvremenu Iso Mahmutović je umro. Njegovo djelo nije zaboravljeno.

Amfilohije je na osveštavanje crkve pozvao Isovog sina Ćazima, koji je ovim povodom došao iz Pariza u Bar.

“Iso, rodom iz Bijelog Polja, bio je radnik preduzeća koje je trebalo da sruši crkvu na Lovćenu. Rekao je “Ja neću rušiti crkvu na Lovćenu. Da je to moja bogomolja poginuo bih za nju, ali neću udariti pijukom u Vlašku bogomolju”. Direktor ga je pitao- zna li on, ako to ne uradi da će biti otpušten sa posla. Iso je odgovorio “računaj direktore da sam ti već podneo ostavku”. I onda su morali dovesti robijaše iz Spuža da ruše crkvu na Lovćenu”, podsjetio je mitropolit Amfilohije.

 

Mitropolit je pozvao Ćazima Mahmutovića da primi posthumno odlikovanje za oca Isa, zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, zato što je odbio da ruši crkvu na Lovćenu.

Prema riječima mitropolita Iso Mahumotović je time sačuvao svoj, i obraz Crne Gore.

“Iso je ugradio sebe i u ovaj hram koji je sletio sa Lovćena”, kazao je Mitropolit.

Ćazim Muratović živi u Francuskoj, a došao je sa svojom suprugom Portugalkom Marijom da primi posthumno odlikovanje za oca Isa, zlatni lik Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

“Došao sam iz Francuske, da bih ovim svojim činom odao poštu i poštovanje mom časnom ocu. On nas je ostavio evo već 18 godina. Ja sam od njega čuo što se dogodilo sa crkvicom na Lovćenu. Nisam zapamtio to u detaljima. Moj otac nije htio da učestvuje u rušenju tog spomenika, već je bio spreman da brani lovćensku crkvu. Posle tog događaja na Lovćenu on je napustio Crnu Goru, i jedno vrijeme živio je sa porodicom u Zenici, a odatle je pošao u Francusku. Ima u Bijelom Polju svoju roditeljsku kuću, i otac je dolazio u Bijelo Polje za ljetnji odmor i vraćao se u Francusku. Veoma sam srećan što sam imao takvog oca”, kazao je Ćazim Mahmutović.

MUSLIMAN ODBIO RUŠITI PRAVOSLAVNU SVETINJU: „Ja neću da rušim nečiju svetinju, da ukaljam obraz i ruke, da na đecu bacim sramotu i prokletstvo!“ (FOTO)

Mitropolit je takođe, odlikovao zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca i Rista Drekalovića, privrednika iz Podgorice, kao i privrednika iz Bara Milisava Miša Ostojić, zatim proto majstora Moma Stanojevića, za uloženi trud u izgradnji crkve Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca, ali i drugih hramova u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji.

Za doprinos gradnji ovog, ali i drugih hramova, odlikovani su i Miloš Bato Vukadinović i Mladen Gajević.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano