Muslimani večeras traže oprost i spas:Lejletu -l- Kadr u Gazi Husrev begovoj džamiji
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Centralna džamija u Sarajevu, Gazi Husrev begova, ispunjena je vjernicima koji večeras u najodabranijoj noći Lejletu-l-Kadr traže oprost grijeha, mole za spas i milost.

Muslimani širom svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-Kadr, noć početka objave Kur'ana i noć koja u suštini nadmašuje granice i mogućnosti ljudske spoznaje. Ovo je ujedno i noć utvrđenja svega što se ima desiti u godini koja slijedi: rođenja i smrti, ženidbe i udaje, zdravlja i bolesti...

Atmosfera je večeras nešto drugačija nego prethodnih godina, vjernici drže distancu jedni od drugih i većina nosi zaštitne maske. Večerašnjoj svečanosti prisustvovao je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović.


U suri Kadr zapisano je da je ova noć bolja od hiljadu mjeseci. Spominje se i da je Lejletul-Kadr noć blaženstva i blagostanja.

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada. Noć Kadr se zove i noć odredbe jer se vjeruje da se u njoj određuju i zapisuju odredbe svim Božijim stvorenjima za narednu godinu.

pruzeto:https://www.klix.ba/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano