Na današnji dan prije 124 godine otvorena je Vijećnica u Sarajevu, jedan od simbola grada
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vijećnica je najraskošnije zdanje izgrađeno u Sarajevu tokom austrougarske okupacije i svojevrsni svjetski simbol susreta civilizacija. 

Projekat je djelo Aleksandra Witteka, koji je sjedište sarajevske gradske uprave osmislio u pseudomaurskom stilu, koji je arhitektonski spoj Istoka i Zapada.

Prvi projekat uradio je Karlo Paržik, a kako se ovaj nije svidio ministru Benjaminu Kalaju, izrada novog projekta povjerena je Aleksandru Witteku. Kao uzor u izradi ovog projekta poslužila mu je džamija Kemala II zbog čega je dva puta odlazio u Kairo.

Kako je Witek navodno, upravo zbog ovog projekta, nedovoljnog osvjetljenja u glavnoj auli zgrade, umno obolio i izvršio samoubistvo, završetak njegovog projekta povjeren je 1894. godine Ćirilu M. Ivekoviću. 

Uporedo sa izradom i razradom projekta, tekla je i izgradnja objekta od 1892. do 1894. godine. Objekat gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 20. aprila 1896. godine.

Zgrada je od svog otvorenja postala najbitniji simbol Sarajeva i nezaobilazan motiv na fotografijama grada.

Nakon Drugog svjetskog rata u Vijećnici je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Tokom posljednjeg rata, u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine, Vijećnica je zapaljena. Izgorjelo je gotovo 90 posto bibliotečkog fonda, a sama zgrada je postala simbol opsade i tragedije Sarajeva.

Rekonstrukcija Vijećnice započeta je 1996. godine, a svečano otvorenje obnovljene Vijećnice desilo se 9. maja 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano