Na lokalitetu Dračevo otkriveni ostatci mosta na kojem je počeo Hercegovački ustanak
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Na lokalitetu Dračevo pored Čapljine ronioci  ronilačkog kluba "Ardea" i profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina pronašli su ostatke mosta na kojem je počeo Hercegovački ustanak.

U potragu za mostom ronioci su se uključili na prijedlog udruženja građana Vojvoda don Ivan Musić” iz Ljubuškog.

"Prizor koji smo zatekli na lokaciji nas je oduševio. Na dnu rijeke zatekli smo mnogo kamenih blokova i ploča, a sve to je obrađeno, a zahvaljujući dostupnim  historijskim podatcima bilo nam je jasno da se radi o mostu na kojem je počeo Hercegovački ustanak " govori nam Mario Jerkić predsjednik ronilačkog kluba " Ardea "

Jerkić kaže da je ovo već treća godina kako ronilački klub " Ardea "realizuju ovakve potrage samostalno ili na nečiji poticaj, ali je ova potraga za sada najupečatljivija. On ističe  želju  ronilačkog kluba da Čapljina da ovaj grad jednog dana ima muzejski ili neki drugi prikladan prostor kako bi pronađeni i dokumentovani  materijal mogli prezentovati  javnosti.

Mještanin sela Dračevo na čijem lokalitetu su otkriveni ostatci mosta Ilija Tomić ispričao je medijima da se ovaj lokalitet ustvari zove" Gaz "jer se rijeka Krupa na tom području može prijeći gaženjem. 

Stariji mještani sela ispričali su kako je most čiji ostatci su pronađeni zajedno sa mostom u Klepcima predstavljao jedinu putnu komunikaciju sa Počiteljom i Mostarom, a srušen je prilikom produbljivanja korita rijeke Krupe. 

 

Historijski podatci o mostu govore da je Artur J Evans zapisao kako je to bio jedini način da na ovo područije dođu  oružje i druge potrepštine iz Kleka ali da je most bio u tolikoj mjeri trošan da je jedva mogao izdržati težinu jednog čovjeka i konja. 

Mario Jerkić predsjednik ronilačkog kluba "Arde je govorio i o početcima kluba kazavši: "Prirodno - istraživački i ronilački klub   " Ardea " osnovali smo 2017 godine sa ciljem da pružimo pomoč profesionalnoj Vatrogasnoj stanici Čapljina prilikom obučavanja njihovih djelatnika ali i pružanja usluga intervencija na vodi.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Ime mi je Muamer Zukanović Rođen sam 04.08.1996. godine u Mostaru gdje sam 2015. godine završio Karađoz-begovu medresu, a odmah zatim upisao komunikologiju na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Univerziteta "Džemal Bijedić" Bio sam angažovan na poslovima vezanim za odnose s javnošću Islamske zajednice Čapljina, a moji zadaci i obaveze odnose se na održavanje društvenih mreža i web stranice pomenute institucije. Imam iskustvo radijskog dopisnika za online radio "Divan" - radio Islamske zajednice Mostar,, a obavljam i poslove PR managera bokserskog kluba "Mostar" iz Mostara. Također bio sam angažovan kao PR manager u Udruženju građana Eco Fututa Počitelj. U svrhu vannastavnih aktivnosti pohađao sam ljetnu školu o znaćaju NATO-a za Bosnu I Hercegovinu, seminar “Etos rodne ravnopravnosti u nastavi a participirao sam i na seminaru o medijskoj pismenosti čiji organizator je misija oscee-a.