NAJJAČI ANTIOKSIDANS U PRIRODI - ZA ŠTA SE SVE KORISTI RUZMARIN?

Poznato je da su ovu biljku još u antičko doba studenti stavljali na glavu prilikom učenja, verujući da podstiče koncentraciju i pamćenje.

 

Ruzmarin je bogat hranljivim materijama izuzetno važnim za zdravlje organizma, a njegova lekovita svojstva najsnažnija su kada se koristi u obliku čaja.

 

Listovi ruzmarina bogati su beta-karotenom, vitaminom A, vitaminima B1, B2, B3, B6 i B12, biotinom, kao i vitaminima C, D, E i K.

 

Detoksikacija organizma

 

Ova biljka važi za jedan od najsnažnijih antioksidanasa, posebno kada se konzumira u kombinaciji sa kurkumom.

 

Prevencija od pojave karcinoma

 

Preporučuje se i kao vid prevencije od nastanka karcinoma dojke, debelog creva, kao i raka kože.

 

Zdravlje mozga

 

Ova biljka posebno je značajna za očuvanje zdravlja mozga jer uspešno sprečava slabljenje moždanih funkcija.

 

Umiruje stomak i glavobolju

 

Ruzmarin je takođe dobar i kao lek protiv stomačnih problema - grčava, sindroma nervoznih creva, bolnih menstrualnih ciklusa, kao i za ublažavanje glavobolje.

 

Protivupalno dejstvo

 

Prilikom perioda prehlade ili gripa, ruzmarin se, zbog svog protivupalnog dejstva, preporučuje za zaštitu i lečenje disajnih organa i upale grla.

 

Borba protiv stresa

 

Čaj od ruzmarina odličan je saveznik u borbi protiv stresa, jer uspešno snižava nivo kortizola (hormona stresa) u organizmu.

 

Reguliše krvni pritisak i cirkulaciju

 

Ako imate problema s krvnim pritiskom, anemijom ili lošom cirkulacijom, jedna šoljica čaja od ruzmarina dnevno je dovoljna kako biste već nakon nekoliko nedelja osetili olakšanje.

 

 

Pratilac dijeta za mršavljenje

 

Čaj od ružmarina poboljšava varenje i podstiče iskorišćavanje najvažnijih sastojaka iz hrane. Zbog toga se preporučuje kao neizostavni pratilac u periodu posta ili rigoroznih dijeta za mršavljenje.

 

Sprečava opadanje kose

 

Ako imate alopeciju, to jest - gubite kosu na određenim delovima glave, ili vam se kosa jednostavno proređuje, može vam pomoći masaža vlasišta uljem ruzmarina ili ispiranje čajem od ove biljke.

 

 

Izvor : informer.rs

 

 

 

 

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: