10 najlepših dvoraca u Evropi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Krenimo na nezaboravno putovanje bajkovitim dvorcima Evrope, koji nas vekovima oduševljavaju svojim magičnim pejzažima i kulturno-istorijskim bogatstvom.

Proleće je pravo vreme za putovanje, pa ako ste planirali da otputujete, predlažemo vam da izaberete neki od ovih magičnih dvoraca:

1. Nojšvanštajn (Bavarija, Nemačka)

Nojšvanštajn (Bavarija, Nemačka) Crni Bombarder Portal

Mnogo pre nego što je poslužio kao inspiracija za dvorac iz Diznijeve bajke o Pepeljugi, Nojšvajnštajn je bio utočište nemačkog kralja Ludviga II Bavarskog koji je čitavo kraljevsko bogatstvo potrošio na izgradnju dvoraca. Nojšvajnštajn je najpopularniji od njih i svake godine ga obiđe milion posetilaca.

2. Bran (Brašov, Rumunija)

Crni Bombarder Portal - Bran (Brašov, Rumunija)

 

NOVO - CRNI BOBMARDER PORTAL TI PLAĆA ZA SVAKI OBJAVLJENI TEKST! - RAZVIJ SVOJU KARIJERU - POSTANI AUTOR! -

 

Crni Bombarder Portal

Za ovaj dvorac obavijen maglom se veruje da je bio inspiracija za horor roman Drakula Brama Stokera. 

Autor nikad nije posetio ovaj dvorac, koji je poznat kao Drakulin zamak i koga čuva prsten planina u Transilvaniji, ali mesto i dalje mami radoznale ljubitelje literature.

3. Šambor (Loar i Šer, Francuska)

Crni Bombarder Portal

Šambor predstavlja zadivljujući primer francuske renesansne uzvišenosti i najveći je dvorac u dolini Loare. Izgradio ga je Fransoa I Valoa 1519. godine. Sto od 440 soba je otvoreno za javnost i desetine stepeništa, uključujući i dvostruku spiralu za koju se veruje da je konstruisao Leonardo da Vinči. 

U okolini se nalazi park od 54 kvadratnih kilometara, gde možete da uživate u prirodnom rezervatu ili na planinarskim i biciklističkim stazama, a možete i da iznajmite čamac.

4. Moszna (Poljska)

Crni Bombarder Portal

Bivša rezidencija porodice Tile-Vinkler pre svega je osmišljena u baroknom stilu u XVII veku, ali je kasnije dodata i nota neogotike i neorenesanse, kao i 99 kula koje mu daju posebnu draž.

 

Posle Drugog svetskog rata Moszna je bio sedište sovjetske armije, a danas umetnički eksponati i koncerti kamerne muzike mame posetioce u dvorac od 365 soba i okolni park koji ga okružuje.

5. Lids (Kent, Velika Britanija)

10 najljepših dvoraca u evropi - crni bombarder portal

Smešten na dva ostrva usred jezera, dvorac Lids je veliki, romantičan i bajkovit. Izgrađen je za vreme vladavine Henrija I i bio je kraljevska rezidencija skoro 900 godina, a budući da je vladalo šest srednjovekovnih kraljica, dvorac je dobio reputaciju Damskog dvorca.

6. Praški dvorac (Prag, Češka)

crni bombarder portal - geografija

Praški dvorac je zapravo kompleks vrtova, dvorišta, staza i istorijskih zgrada, uključujući gotsku katedralu Svetog Vida gde su češki kraljevi i kraljice krunisani. 

Ovo naselje je jedno od najvećih dvorskih kompleksa na svetu sa 70.000 kvadratnih metara i od IX veka kada je princ Borivoj ovde uspostavio utvrđenje, bilo je sedište monarha i zvanične rezidencije predsednika.

7. Palata Pena (Sintra, Portugal)

crni bombarder portal

 

8. (Bojnjice, Slovačka)

10 najlepših dvoraca u Evropi - Crni Bombarder Portal

 

Portugalski nestvarni dvorac Pena u žutim i crvenim nijansama se nalazi iznad grad Sintra. Ovo mesto se nalazi na Uneskovoj listi kulturne baštine i datira iz srednjeg veka kad je izgrađena kapela posvećena Bogorodici.Na kraju se pretvara u kraljevsku palatu kralja Ferdinanda II sredinom 1800-ih godina i kombinaciju gotskog, mavarskog i portugalskog stila koji je jedinstven u južnoj Evropi. Nije ni čudo što ga je Hans Kristijan Andersen proglasio najlepšim dvorcem u Portugalu

Najposećeniji zamak u Slovačkoj je izgrađen kao drveno utvrđenje u XII veku. Promenio je vlasnika nekoliko puta, ali sadašnji dobar izgled duguje poslednjem privatnom vlasniku iz kasnih 1800-ih godina Jovanu Palfiju. Nažalost, umro je pre nego što je renoviranje bilo završeno, ali njegova kolekcija slika i drugih dragocenosti su izloženi unutra. 

U Bojnjičkom zamku su posebno popularne noćne ture pod svećama, kao i Međunarodni festival duhova i duša koji se održava krajem aprila.

9. Zamak Segovija (Segovija, Španija)

crni bombarder- top 10

Kao i većina španskih dvoraca, Segovija je izgrađena za odbranu, ali malo originalne strukture je ostalo, a njegove uzvišene okrugle kule iznad ušća dveju reka daju mu pravi prizvuk bajke. Impozantna građevina je promenila mnogo funkcija, uključujući kraljevsku palatu, državni zatvor, vojnu akademiju, a trenutno je muzej s pozlaćenim halama, izuzetnim slikama i nameštajem, kao i skladište oružja.

U ovom zamku se snimao i film Kamelot iz 1967. godine (u njemu je bio dom ser Lanselota)

10. Budimski dvorac (Budimpešta, Mađarska)

crni bobmarder portal - zanimljivosti

Vreme, istorija, brojne invazije i preovlađujući arhitektonski stilovi su oblikovali ovaj dvorac, od njegovog osnivanja kralja Bela IV u XIII veku. Unutar Budimskog dvorca odnosno kraljevske palate se nalazi Nacionalna galerija Mađarske i Istorijski muzej Budimpešte, kao i zatorena dvorišta i terasa koja ga povezuje s Ribarskim bastionom i teresa s koje se pruža pogled preko Dunava na Peštu.

 

Izvor : Nacionala Geografija

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano