NAJPOTRESNIJE SCENE IZ FILMA TERAJU SUZE NA OČI: Razgovor sa Dianom Budisavljević - "Odakle si, Daro?"

Film "Dara iz Jasenovca" koji se emotivao premijerno na RTS-u potresao je javnost.

Dara ostaje bez majke i braće, otac ih pronalazi među ubijenima.

Već na samom početeku Dara ostaje bez majke i dva brata, koje potom njen otac pronalazi među ubijenima, a nema priliku čak ni da ih sahrani. 

Jedna od scena koja je rasplakala mnoge je ona kada dečicu iz bolnice, pred dolazak Crvenog krsta odvode u podrum.

 
 

Ante Vrban traži od časne sestre da razdvoje slabu decu i Jevreje, ako ih je ostalo" i stave u podrum. Dok deca leže jedna prekod druge, pokrivena ranam i gledaju ga pravo u oči, on ravnodušno baca gas i zatvara vrata.

Kamera je zabeležila nevine dečije oči, izgladnela tela i suze, neposredno pre nego što je bačena gasna bomba od koje su nastradali.

 

"Muzičke stolice" u ustaškom logoru

Pored mnogobrojnih užasnih scena srpskih stradanja u ustaškim logorima koje su prikazane u filmu, jedna od najjezivijih koja je posebno naježila gledaoce u Srbiji, jeste scena sa samog početka filma kada Ante Vrban, koga u fiulmu tumači Igor Đorđević, organizuje "muzičke stolice" uz Užičko kolo, za Srbe i logoru.

 

Ante Vrban
Foto: RTS/Printscreen

Ante Vrban bio je vojnik (major) Ustaške vojnice i kasnije HOS, zamenik zapovednika logora Stara Gradiška za vreme Drugog svetskog rata.

 

U ovoj sceni u filmu, na njegov pljesak ruke, muzika se završava, a onaj ko u ovoj igri smrti nije uspeo da zauzme stolicu biva ubijen od njegove ruke, i to "srbosjekom" - vrstom noža, kako su ga Hrvati tada zvali, a kojim su klani logoraši hrvatskih koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata.

Žrtvovanja

Jedan Srbin se žrtvuje za Darinog oca, kako bi on pobegao iz logora. Scena upoznavanja Darinog oca sa njim je takođe veoma potresna, jer mu čovek kaže da je ostao bez svih svojih. Isto tako, za Daru se žrtvuje jevrejka Blankica.

Razgovor sa Dianom Budisavljević - Odakle si, Daro?

Potresna scena na kraju filma je i razgovor Dare i Diane Budisavljević.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: