NAJSTRAŠNIJI PRAHISTORIJSKIH PREDATORI
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svi su čuli za strašnog T-Rexa, ali on nije bio ni jednini, ni najveći, ni najstrašniji prahistorijski predator. Za vas smo pripremili samo mali izbor monstruoznih stvorenja, strašnih predatora koji su gospodarili planetom prije nekoliko miliona godina…

1. Azhdarchid

Azhdarchids su bili najveća leteća stvorenja koja su ikada postojala. Neki od njih imali su raspon krila do 15 metara, smiješno duge noge, vrat i kljunove, te vrlo mala tijela.

Naučnici vjeruju da su ovi predatori lovili na tlu, te da su u jednom zalogaju mogli progutati plijen veličine čovjeka. Bili su visoki kao današnje žirafe, odnosno skoro kao T-Rex. Azhdarchidi su lutali planetom i gospodarili nebom prije oko 140 miliona godina.

2. Megalodon

Megalodon (Carcharocles megalodon, ‘Veliki Zub’) bio je vrsta morskog psa koji je živio prije oko 28 – 1,5 miliona godina. Oni su najbliži rođaci današnjem predatoru u moru, Velikoj bijeloj ajkuli, a bili su daleko veći i opasniji.

Mogli su narasti do 20 metara i težiti do 60 tona, a za ovako velikog predatora bio je potreban i 

veliki plijen. Megalodoni su jeli kitove, a to potvrđuju i brojni tragovi ugriza Megalodo

na pronađeni na fosilima kitova širom svijeta.

 

 

 

 

3. Tyrannosaurus Rex

Tiranosaur (T-Rex, lat. Tyrannosaurus rex, “gušter tiranin”) bio je veliki dinosaur koji je stekao slavu u modernoj kulturi kroz brojne filmove, serije i knjige. Njegova velika lubanja, teški rep i dvije jake kandže su najpoznatija obilježja ovog prahistorijskog čudovišta.

13 metara dugački, 4 metra visoki i 7000 kilograma teški, bili su jedni od najvećih grabežljivaca u svom okruženju, a lovili su gotovo sve što se moglo pojesti. Neki stručnjaci opet sugerišu da Tiranosaur nije bio lovac već strvinar, a rasprava o ovoj temi je vjerovatno i najduža rasprava u paleontologiji.

4. Dunkleosteus

Dunkleosteus je prahistorijska riba koja je živila prije oko 380 miliona godina. Bila je dugačka do 10 metara, teška oko 3,5 tone i naoružana sa nevjerovatno jakim čeljustima, koje su vjerojatno mogle progristi i metal.

Jeli su sve što se moglo naći u moru, pa čak i manje pripadnike svoje vrste. Imali su vrlo snažan ‘oklop’, zbog čega su (vjerovatno) bili spori, ali i dalje efektivni lovci. Brojni fosili ovog strašnog predatora su pronađeni u Sjevernoj Americi, Poljskoj, Belgiji i Maroku.

izvor:http://pixelizam.com/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano