NAJVEĆI ULOVLJENI SOMOVI NA SVIJETU
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Som je jedan od najvećih grabežljivaca koji obitavaju u podvodnom riječnom svijetu. Uz dovoljnu opskrbu hranom, sori mogu preživjeti više od stotinu godina, pri čemu dobivaju na težini do 500 kg i rastu u duljini do 4-5 metara. Navedeno je da je najveći mačji ulov ulovljen u Uzbekistanu prije oko 100 godina. Težila je oko 430 kg i bila je dugačka do 5 metara. Nažalost, službene potvrde ove činjenice nema. Možete spomenuti da je u Ukrajini, u rijeci Dnjepar, ulovljen som, težak 288 kg, koji je uspio narasti u duljinu do 4 metra.

1 - bjeloruski som

 

Na desetom mjestu bio je som iz Bjelorusije čija je dužina bila 2 metra. Uhvatio ga je lokalni ribar 2011. godine. Kad su on i njegovi pomoćnici lovili mreže, nakon drugog kastinga, mreže su odjednom odbile biti izvučene iz vode. Ribar i njegovi drugovi su čitav sat izvlačili mreže iz vode. Nakon što je som izvučen na obalu, izvagan je i odmjeren. S duljinom od dva metra, težina mu je bila 60 kg. Ribari soma nisu pustili, već su ga pustili na pečenku.

2 - Teški som iz Španjolske

 

2009. godine lokalni ribiči uhvatili su slina albina u rijeci Ebro čija je dužina bila veća od dva metra, a težina je bila 88 kg. Šefilski Britanac Chris uspio ga je uhvatiti. Pokušao je povući soma na sebi, ali nije uspio. Chris je morao zatražiti pomoć od svojih prijatelja, koji su također došli ribati s njim. Bilo je potrebno više od 30 minuta da sis na kopnu. Soma je puštena nakon što su se Chris i njegovi prijatelji slikali s njim, koji su pomogli izvući soma iz vode.

3 - som iz Nizozemske

 

Osmo mjesto pripalo je somu iz Nizozemske, koji živi u parku za zabavu Centerparcs. Park je vrlo popularan kod turista i lokalnih stanovnika. Štoviše, svi znaju da u akumulaciji parka, do 2,3 metra, živi ogroman som. Ovaj ogromni predstavnik podvodnog svijeta dobio je nadimak "Velika mama". Riječno čudovište dnevno pojede do tri ptice koje plivaju na jezeru, o čemu svjedoče čuvari parka. "Velika mama" zaštićena je od strane države, stoga je ovdje zabranjeno loviti ribu.

4 - som iz Italije

 

Početkom 2011. Talijan Robert Gody uspio je uhvatiti jednog od najvećih soma. S pravom zauzima sedmu poziciju u ovoj ocjeni. S dužinom od oko 2,5 metra, težina mu je bila 114 kg. Iskusni ribar nije se nadao ni da će imati toliko sreće. Soma je izvuklo šest ljudi gotovo sat vremena. Robert je priznao da je na ribnjak stigao s prijateljima u nadi da će uhvatiti bure. Činjenica da je umjesto deverika kljucao ogromnog soma, rijetkost i iznenađenje. Ali najvažnije je da je som izvučen. Nakon što je odlučio o svojoj veličini i težini, som je pušten natrag u ribnjak.

5 - francuski som

 

U rijeci Rhone, turist Jurij Grisendi, uhvaćen je najveći som u Francuskoj. Nakon mjerenja postalo je poznato da soma ima duljinu od 2,6 metara i težinu do 120 kilograma. Čovjek koji ga je uhvatio angažiran je u ciljanom lovu na takve divove. Štoviše, on ulovi ne samo som, već i druge velike predstavnike podvodnog svijeta. Stoga se ulov ne može nazvati slučajnim, kao u prethodnim slučajevima. Nakon što je slijedeće čudovište uhvaćeno, snima se kao dokaz i pušta natrag u vodu. Nema tu ništa čudno, jer ovo je hobi ovog ribara.

izvor:https://ihsaane.org/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano