Nakon kraće pauze danas nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i drugima

Ročište koje je trebalo biti održano prošle sedmice je odgođeno zbog nemogućnosti dolaska advokatice Senke Nožice, braniteljice ministrice finansija Jelke Milićević, koja je optužena u ovom predmetu.

Danas bi trebalo da svjedoči Enes Memić, koji trenutno mijenja suspendovanog Fahrudina Solaka na mjestu direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Na prethodnim ročištima svjedočili su uglavnom uposlenici FUCZ-a. Na posljednjem su o spornoj nabavci respiratora, ugovorima i plaćanju svjedočili zaposlenica na protokolu Harisa Pepeljak i knjigovođa FUCZ-a Meliha Glavinić.

Prije njih je svjedočila Solakova zamjenica Sanita Alagić, koja se na klupi za svjedoke našla čak pet puta s obzirom na iscrpno ispitivanje Tužilaštva BiH.

Njeno svjedočenje je obilježila kolizija odgovora. Od mnogih svojih ranijih izjava u tužilaštvu je tokom suđenja odustala, a tvrdila je i da je ranije bila pod pritiskom tužilaca. Alagić je osoba koja je bila zadužena za sačinjavanje ugovora sa Srebrenom malinom za kupovinu respiratora i upravo je ona naknadno mijenjala ugovore.

211208025.1_xxl.jpg?v=1

211208025.6_xxl.jpg?v=1

211208025.7_xxl.jpg?v=1

211208025.4_xxl.jpg?v=1

Predmetni respiratori su kupljeni za 10,5 miliona KM iz budžeta FUCZ-a i Vlade FBiH, a optužnica tereti federalne zvaničnike i Hodžića da su se udružili u kriminalnim radnjama, prali novac, uništavali i falsifikovali dokumente prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH.

Izvor: Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: