"NAMETALI STE DEMOKRATIJU" Putin brutalno okrivio Ameriku za stanje u Avganistanu

Putin oštro obrusio Americi

Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je danas kritikovao SAD i njihove saveznike zbog uloge koju su imali u Avganistanu, gde su talibani nakon povlačenja najvećeg dela američckih trupa preuzeli vlast u zemlji.

Ruski predsednik je danas nakon razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Moskvi poručio da je brza ofanziva kojom su talibani osvojili vlast u Avganistanu pokazala uzaludnost zapadnih napora da nametnu svoju viziju demokratije.

- Neophodno je zaustaviti neodgovorne napore SAD kojima žele da nametnu svoje vrednosti drugima i pokušavaju da izgrade demokratiju u drugim zemljama, a pri tome ne uzimaju u obzir istorijska, etnička i verska pitanja i potpuno ignorišu tradicije drugih naroda - naglasio je Putin.

 
 

On je rekao i da Moskva dobro poznaje prilike u ovoj zemlji i da se ranije uverila da su kontraproduktivni pokušaji da se nametnu oblici vladavine i društvenog života koji su joj strani, a ta primedba je očigledna referenca na desetogodišnji sovjetski rat u Avganistanu koji je završen povlačenjem sovjetskih trupa 1989.

Putin je primetio i da su talibani obećali da će održavati javni red u zemlji i štititi civile i strana diplomatska predstavništva, ali nije komentarisao izveštaje o nasilju i potencijalnim zločinima koji se dešavaju širom Avganistana nakon njihvog preuzimanja vlasti.

SAD i NATO su vodile međunarodne bezbednosne operacije u Avganistanu od 2003. godine, ali su 2014. završene borbene operacije i fokus je bio na obuci nacionalnih bezbednosnih snaga te zemlje od oko 300.000 vojnika, a koje su poražene u talibanskoj ofanzivi u samo nekoliko dana.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: