„Namjerna nonšalantnost i nepoštovanje gosta“ Stručnjaci o Dodiku i telefonu (FOTO)

Tokom današnjeg sastanka Predsjedništvu BiH sa austrijskim šefom diplomatije, Mihaelom Linhartom, pažnju prisutnih privukao je jedan detalj u ponašanju Milorada Dodika.

Kako se može vidjeti na fotografijama i video snimcima iz Predsjedništva, srpski član je, dok su čekali da gost dođe, ali i prilikom zajedničkog prolaska kroz prostoriju i fotografisanja, uporno gledao u mobilni telefon.

U nekim drugačijim, politički normalnim okolnostima, ovakav gest jednoglasno bi bio okarakterisan kao nediplomatsko, neprimjereno ponašanje tako visokog funkcionera. Međutim, ovo je sasvim drugo vrijeme u kome Dodik najavljuje vraćanje nadležnosti sa BiH na Srpsku, u kome je često u verbalnom sukobu sa stranim diplomatama, i u kome mu se sa svih strana prijeti sankcijama.

Iz tog razloga postavlja se pitanje da li je Dodik ovakvim ponašanjem namjerno želio da pošalje poruku i kako ona glasi?

Borislav Vukojević, viši asistent na Studijskom programu novinarstvo i komunikologija FPN Banjaluka, kaže da neverbalni znakovi govore da Milorad Dodik namjerno provocira nonšalantnost, kako bi produbio uvjerenje da njega Predsjednistvo BiH ne zanima.

– Teško mi je povjerovati da postoji mogućnost da je bilo nešto hitno, jer u tom slučaju bi vjerovatno potražio izolovano mjesto. Potpuno je svjestan zvaničnosti i prisustva kamera, tako da se nameće zaključak namjerne provokacije. Slične slike smo imali sa sjednica kada on takođe pokušava nametnuti poziciju „usputnosti“ njegove pozicije, tj. diskursa da je BiH nemoguća i da Republika Srpska treba biti samostalna – kaže Vukojević za Srpskainfo.

Doktor komunikologije, Mladen Bubonjić, smatra da se radi o uobičajenom folkloru Milorada Dodika.

– A to je folklor bahatog djeteta koje pokazuje da ne poštuje ništa, koje ne poštuje nikakav autoritet, osim onoga za koji on misli da treba da se poštuje. To je autoritet koji njemu pogoduje, koji njemu povlađuje – kaže Bubonjić za Srpskainfo.

Prema njegovim riječima, to je takođe namjeran znak nepoštovanja gosta.

– Hajde da to spustimo na najniži nivo. Zamislite slavu, neki događaj koji podrazumjeva da vam dolaze gosti, a vi ih dočekujete tako što uzmete telefon. Dakle, jedno potpuno nepoštovanje gosta, nepoštovanje autoriteta i pokušaj pokazivanja da on ne poštuje nikoga ko ima bilo kakve primjedbe na sve što Dodik radi. Vidjeli smo na primjeru zemalja Kvinte, zemalja Zapande Evrope i SAD koje mu ukazuju da ne radi pravo, da izazive sukobe, netrpeljivost. To je samo posljednji vid njegove refleksije na kritike, njegov primitivan način da pokaže da se ne slaže sa nečim – kaže Bubonjić.

On se pita zar je moguće da je poruka, poziv, bilo šta na telefonu u toj mjeri skrenulo pažnju Dodiku da je pokazao više pažnje i poštovanja prema tome, nego prema gostu?

– Nije on sada morao da preskače preko bare, pa da mu je to skrenulo pažnju – ilustruje Bubonjić.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: