NAPRAVILI SU HAOS - Krdo slonova nezaustavljivo gazi prema gradu od osam miliona ljudi

Pobjegli su i napravili haos: omanje krdo od 15 slonova izgazilo je polja i polja kukuruza, rušeći za sobom staje i hambare, nakon što su u travnju uspjeli pobjeći iz nacionalnog parka. Iza sebe su ostavili 500 kilometara dug trag razaranja.

U potrazi za vodom ispraznili su seljacima cijelu cisternu, prenosi Guardian. Stanovnici brojnih sela strahuju da ne nabasaju na njih otkako su divlji azijski slonovi, zaštićena vrsta u Kini, u aprilu pobjegli iz nacionalnog parka Xishuangbanna u pokrajini Yunnan. A sad su se približili velikom gradu.

Cijelo vrijeme vlasti ih nadziru, stotine ljudi mobilizovano je kako bi kontrolirali kretanje velikih životinja i štetu koju prave.

https://twitter.com/CCTVAsiaPacific/status/1399719886193139712?s=19

U utorak su vlasti Yunnana objavile da su slonovi udaljeni 20 kilometara od glavnog grada pokrajine Kunming u kojoj živi više od šest miliona ljudi.

Od sredine aprila odbjegli slonovi uništili su oko 56 hektara usjeva. Šteta se procjenjuje na 6,8 ​​miliona juana, odnosno oko 1,07 miliona  dolara, objavila je državna televizija CCTV. Slonove se pokušava odvratiti od naseljenih mjesta, organizirane skupine mame ih hranom, a ceste blokiraju kamionima. Niti jedan čovjek nije stradao.

Zaštićena vrsta azijskog slona polako se oporavlja u tom dijelu Kine. Broj divljih slonova u Yunnanu popeo se na oko 300, u odnosu na 193 koliko ih je bilo u 1980-ima, izvijestila je Xinhua.

https://twitter.com/ajplus/status/1400105675380850691?s=19

Ovo nije prvi put da se azijski slon otme kontroli i počne haračiti po ljudskim staništima. Posljednjih je godina zabilježeno više slučajeva u kojima su slonovi lutali selima i uništavali usjeve. Problem je što zbog uništavanja šuma nestaju biljke koje oni obično jedu, pa se okreću poljima i nasadima.

Azijski je slon manji od poznatijeg afričkog i ima manje uši. U Kini ih ima još samo na krajnjem jugu zemlje. Žive neprekidno u pokretu tražeći hranu – jedu travu, lišće, grane i koru drveta. Ženke i mladunci žive u krdima od osam do 30 jedinki, a mužjaci se kreću sami ili u manjim skupinama. Kako se šume iskorjenjuju, upadaju na plantaže i jedu što nađu – rižu, šećernu trsku i banane. Odrasli slon pojede dnevno oko 150 kilograma hrane.

Azijski je slon, kao i afrički, bio masovno ubijan zbog slonovače. Danas su najviše ugroženi uništavanjem i naseljavanjem njihovih staništa. Od 1986. azijski je slon na listi ugroženih životinjskih vrsta, s populacijom koja je u tri generacije smanjena za 50 posto. Ugroženi su uništavanjem staništa i krivolovom. Procjenjuje se da je 2019. živjelo između 48.000 i 51.000 azijskih slonova. Mnogi su pripitomljeni i smatra se da ih danas više od 10.000 živi s ljudima, ali problem je što se u zatočeništvu gotovo uopće ne razmnožavaju i umiru mnogo ranije nego u divljini.

https://youtu.be/lGN-s-XI3mA

Fokus.ba

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: