NASILJE u Beogradu i sukobi s policijom završili i u svjetskim medijima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Svjetske agencije prenijele su kasno sinoć da su se demonstranti i pristalice opozicije sukobili sa policijom i pokušali da upadnu u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mjera, uključujući policijski čas za vikend, radi suzbijanja širenja korona virusa.

Pojedini demonstranti su, navode agencije, nakratko uspjeli da se probiju u zgradu Skupštine, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju.

AP navodi da je policija u nekoliko navrata ispalila suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, dok su pojedini demonstranti uzvikivali: "Ostavka, ostavka".

Nekoliko sukoba izbilo je između nekih od najekstremnijih demonstranata, koji kako se čini, kaže AP, pripadaju krajnje desnim grupama, i policajaca koji su koristili palice.

Policija se, navodi se, sukobila sa demonstrantima i ispred zgrade RTS, koju opozicija optužuje za pristrasno izvještavanje u korist vlasti.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao situaciju sa epidemijom virusa korona u Beogradu kao "alarmantnu" i "kritičnu", jer su bolnice u gradu blizu popunjenih kapaciteta, nakon što su vlasti ranije tokom dana izvijestile o najvećem dnevnom broju smrtnih slučajeva od korona virusa.

Mnogi su, kako piše AP, optuživali predsjednika Srbije da je prethodne mjere zatvaranja ukinuo samo zbog izbora, što je on negirao.

Agencija je prenijela i da je premijerka Srbije Ana Brnabić osudila proteste, navodeći da će policija zaštititi red i mir i optužila opozicione političare da stoje iza upada u parlament.

Rojters navodi da je Srbija sa sedam miliona stanovnika prijavila je 16.168 slučajeva korona virusa, i 330 preminulih, a samo u utorak zabilježeno je 299 novooboljelih i 13 preminulih.

Epidemiolozi i doktori upozorili su da su bolnice pune, a mediciski radnici umorni, navodi britanska agencija.

Rojters ističe da je Srbija početkom marta uvela vanredno stanje radi suzbijanja širenja korona virusa, a krajem maja bila među prvim zemljama koja se otvorila i zakazala izbore za 21. juni.

Protivnici krive vladu za porast broja slučajeva korona virusa i tvrde da građani ne treba da plaćaju cenu još jednim policijskim časom, navodi Rojters.

IZVOR: RTRS

Protest u Beogradu - Crni Bombarder Portal

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano