Naučnici: Virus u BiH i Hrvatsku došao iz Italije, Austrije i Vuhana
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Naučnici iz hrvatskog Instituta "Ruđer Bošković" vjeruju da su virus korona u BiH i Hrvatsku donijeli osobe iz Austrije, Italije ali i turisti iz Vuhana iz Kine, koji su usred pandemije posjetili dvije zemlje.

"Detaljno smo analizirali uzorke i otkrili da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta: Italije, Austrije i direktno iz Vuhana. Od tamo su ga donijeli Kinezi koji su turistički bili ovdje u januaru", kazao je Oliver Vugrek s Instituta "Ruđer Bošković" za 24sata.hr.

Porijeklo virusa otkriveno je na osnovu 21 uzorka, ali istraživanje je stalo zbog nedostatka novca.

"S istraživanjem smo stali na 21 uzorku. Njih smo detaljno analizirali, od čega je sedam uzoraka dešifrirano 100 posto, a ostali su dešifrirani do 90 posto jer su bili slabije kvalitete. U ovih sedam stopostotnih uzoraka otkrili smo da je virus u Hrvatsku stigao iz tri izvorišta", rekao je Vugrek.

Na pitanje da li je riječ o autobusu s Kinezima koji su usred pandemije u njihovoj zemlji autobusom stigli u obilazak BiH i Hrvatske, Vugrek odgovara:

"Da, upravo je naš zaključak da je od tamo. Neko od putnika vjerovatno je virus prenio turističkom vodiču, a on dalje. To nam pokazuje uzorak koji je najsličniji virusu iz Vuhana s početka pandemije".

Naučnici iz hrvatskog Instituta

IZVOR: NEZAVISNE

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano