Naučnici tvrde da su našli dokaze da je korona umjetno stvorena
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U
Dvojica naučnika, jedan britanski i jedan norveški, objavili su nedavno studiju iz koje bi se moglo zaključiti da je virus SARS-CoV-2 vještački stvoren u laboratoriji.

Prema radu objavljenom u časopisu Quarterly Review of Biophysics, protein spike (šiljak) novog koronavirusa sadrži neke sekvence za koje se čini da su veštački umetnute kako bi se uspješnost virusa povećala.

U sažetku rada i kasnije u njegovoj razradi norveški virolog Birger Sorensen i britanski onkolog Angus Dalgleiš tvrde da su identifikovali "umetnute delove postavljene na površini šiljaka SARS-CoV-2" koji su ključni za komunikaciju virusa s ljudskim stanicama i za ulazak u njih, piše Index.

Sorensen je za norvešku televiziju NRK rekao da virus ima svojstva koja se uveliko razlikuju od drugog koronavirusa, uzročnika SARS-a, te da ona nikada nisu otkrivena u prirodi. Utvrdio je da Kina i Sjedinjene Države sarađuju dugi niz godina na istraživanju koronavirusa kroz studije o "sticanju funkcija" u kojima se patogenost ili prenosivost virusa može povećati kako bi se bolje razumjeli.

Britanski obavještajac podržao tezu naučnika

Britansko-norveškom dvojcu u tezi se pridružio Sir Ričard Dirlav, čelnik britanske tajne službe MI6 od 1999. do 2004.

Štaviše, on je u svojim tvrdnjama otišao još korak dalje - za Daily Telegraph je tvrdio kako istraživanja Sorensena i Dalgleiša pokazuju da je pandemija možda započela na Virološkom institutu u Vuhanu. Dodao je kako smatra da je malo vjerovatno da je virus bio namjerno pušten, ali je istakao da je Kina očito pokušala da prikrije propust.

Pljušte optužbe na liniji Vašington - Peking
Ovo nije prvi put da se javljaju takve teze. Kineski i američki političari već mjesecima razmjenjuju uzajamne optužbe na temu covida-19.

Otkako je koronavirus stigao u Sjedinjene Države, visoki zvaničnici administracije Donalda Trampa promovišu glasine da je nastao u Virološkoj laboratoriji u Vuhanu.

Kineski zvaničnici nisu im ostali dužni. Na prime, Zhao Lijian, portparol i zamjenik glavnog direktora Odeljenja za informacije ministarstva spoljnih poslova Kine, preko Tvitera je poručio:

„CDC je uhvaćen na dijelu. Kada se u SAD-u pojavio nulti pacijent? Koliko je ljudi zaraženo? Koja su imena bolnica? Možda je američka vojska donijela epidemiju u Vuhan. Budite transparentni! Objavite svoje podatke! SAD nam duguje objašnjenja!“

Prirodni prenos daleko vjerovatniji?

Komentarišući novu studiju virolozi ističu da se slični umeci, kakvi su u novoj studiji otkriveni u SARS-CoV-2, u genomu prirodno javljaju kod drugih virusa, na primer kod drugih koronavirusa i HIV-a.

U radu norveško-britanskog tima, kao argument koji bi mogao ići u prilog tezi o vještačkom poreklu virusa, između ostalog se spominje i navodna činjenica da virus od pojave u ljudskoj populaciji slabo mutira. To bi trebalo da podrazumeva da je već od ranih dana pandemije bio dobro prilagođen prenosu među ljudima.

Ali, ta teza takođe ne stoji jer brojna istraživanja jasno pokazuju da SARS-CoV-2 stalno mutira.

Moguć sukob interesa norveškog virologa
Za potpunije razumevanje dvojbi oko britansko-norveške studije važno je takođe napomenuti da bi Sorensen mogao imati ličnog interesa u medijski atraktivnim tezama o vještačkom poreklu novog koronavirusa.

Naime, rad objavljen u Quarterly Review of Biophysicsu prvenstveno predstavlja argumente za razvoj Biovacc-19, vakcine kandidata za covid-19, koje je trenutno u naprednom pretkliničkom razvoju. A Sorensen ima finansijski interes u priči jer radi za Immunor, norvešku kompaniju koja stoji iza vakcine.

Tezu odbacuju i tajne službe

Konačno, tezu o vještačkom poreklu virusa već su ranije, uz naučnike, odbacile i američke tajne službe. U novom slučaju odbacili su je i britanski obavještajni izvori.

Naime, prema pisanju londonskog Timesa, u britanskom MI5 ideju doživljavaju kao "glasinu i zavjeru" uporedivu s tvrdnjama antivakcinalističkog pokreta.

U tekstu se, među ostalim, ističe da se Dirlav (75) već ranije našao na udaru kritika zbog promovisanja "pogrešnih podataka" u istrazi Sira Džona Čilkota koja je pokazala da rat u Iraku nije bio jedino moguće rešenje kako se to tvrdilo u britanskim političkim vrhovima pre početka intervencije.

(Index)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano