NE MOŽEMO VIŠE SEDETI SKRŠTENIH RUKU: Zaraženih sve više, Kon traži hitnu ZABRANU KONTAKTA, a evo šta to podrazumeva

Epidemiolog Predrag Kon očekuje dalji rast broja zaraženih virusom korona do kraja naredne nedelje i navodi da tek posle toga može doći do zaravnjenja krive.

 

Kon je rekao da je došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih u Beogradu i da je počelo ubrzano punjenje bolnica, a naglašava da je sada najznačajnije da se to zaustavi.

 

Epidemiolog smatra da bi trebalo uvesti meru zabrane kontakta.

 

- Moramo shvatiti da mere koje su donete kao obavezne zaista moraju da se sprovode. Ne sme više biti putnika u autobusima koji ne nose maske i ne sme biti ljudi u zatvorenom prostoru koji ne nose maske. Lično mislim da bi trebalo nošenje maski da bude obavezno i u spoljnoj sredini - naveo je Kon.

 

 

Naglašava da je maska najbolja zaštita od virusa korona dok ne stigne vakcina i da u ovom trenutku može da zameni drastičnije mere kao što je ograničenje kretanja i policijski čas.

 

Upitan da li se razmišlja o uvođenju tih mera, Kon je rekao da ukoliko broj zaraženih virusom korona nastavi da raste eksponencijalno, ne može da se "sedi skrštenih ruku" i da o tome "mora da se promišlja".

 

- Bez obzira na to što to trenutno nije opcija, promišljati se mora i vrlo jasno označiti koji bi to trenutak bio kad bi to trebalo da se eventualno uvede (policijski čas i ograničenje kretanja) - naveo je Kon.

 

Na pitanje koje bi dodatne mere mogle sada da se preduzmu, Kon je rekao da bi to mogla da bude zabrana kontakta.

 

 

- Ja sam još davno rekao zabrana kontakata i sve što to podrazumeva. Zabrana kontakata je mera. Kad treba da se preduzme? Juče. Odmah je potrebno da se preduzme - naveo je Kon.

 

Zabrana kontakta inače znači da je dozvoljeno kretati se izvan kuće iz bilo kog razloga, ali samo pojedinačno ili eventualno sa članovima porodice iz istog domaćinstva.  

 

Kon ističe da je pacijenata na bolničkom lečenju sve više i da to najbolje znaju oni koji ih neposredno zbrinjavaju, a nažalost, pristižu sve teži slučajevi.

 

 

Ukazuje da je početak trećeg pika krenuo 4. oktobra i da je tada primećeno postrepeno povećanje broja obolelih u Beogradu.

 

- Sada završavamo četvrtu nedelju i sledeće nedelje ćemo imati dalje povećavanje broja zaraženih. Kako će dalje biti zavisi od našeg ponašanja. Nama su vikendi posebno problematični jer se stiče utisak da je sve više okupljanja u popodnevnim i večernjim časovima u kafićima. Jedino gde nismo dopreli sa nadzorom su mesta zabave - rekao je Kon.

 

Navodi da je današnje povećanje broja zaraženih posledica ponašanja od pre sedam do deset dana, a da će posledice današnjeg ponašanja biti vidljive za desetak dana.

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: