NEBULOZNE IZJAVE MINISTRA BEZBEDNOSTI BiH: Ideje o vraćanju migranata su za njega sek*i, a onda ih poredio sa turistima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

NEBULOZNE IZJAVE MINISTRA BEZBEDNOSTI BiH: Ideje o vraćanju migranata su za njega sek*i, a onda ih poredio sa turistima

Stav ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH Selme Cikotića da prisustvo migranata za BiH ima pozitivan efekat, jer se beleži povećana potrošnja, naišla je na osude političara iz Republike Srpske i Federacije.

 

Vrhunac Cikotićevog razumevanja migrantskog problema jeste njegova izjava da je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata u zemlje porekla.

"Ja sam čuo mnoge zanimljive, seksi ideje da ih treba vratiti u zemlje porekla", rekao je Cikotić, ali nije objasnio zašto taj proces kod njega pobuđuje seksualne aluzije.

Teško je, navodi RTRS, razumeti i njegov stav da su pridošlice sa Bliskog istoka i Indijskog podkontinenta, maltene, strani investitori i turisti koji u vreme korone razvijaju privredu, naročito u Unsko-sanskom kantonu.

2238447_epa-zoltan-balogh01_ff.jpg?ver=1598257413FOTO: EPA / ZOLTAN BALOGH

"Postoje pozitivni efekti prisustva migranata na tom prostoru, imate redukovan turizam ili neke poslove na jednoj strani, ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše", rekao je ministar.

Visoka zvaničnica SBB-a Edita Đapo poručila je Cikotiću da bi mu "bilo bolje da zatvori granice za migrante umesto što relativizuje bezbednosnu, humanitarnu i zdrastvenu opasnost koju predstavljaju po život u BiH".

Optužila ga je da promoviše politiku SDA koja želi da migranti ostanu u BiH.

"Uvaženi ministre, vi možete uživati u "seksi idejama", ali vas pozivam da u interesu građana BiH i privrednika koji pokušavaju da prežive u teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu. To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice", napisala je Đapo na svom Fejsbuk profilu.

2290639_0264-epa-szilard-koszticsak_ff.jpg?ver=1598257443FOTO: EPA / SZILARD KOSZTICSAK

Lider SDP-a BiH Nermin Nikšić pozvao je Cikotića da se izvini javnosti, pre svega stanovnicima USK, zbog, kako je rekao, svojih nebuloznih izjava i da odstupi sa ministarske pozicije, ako ne ponudi plan rešenja migrantske krize.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik smatra da iza Cikotićeve izjave, da prisistvo velikog broja migranata ima pozitvan efekat, stoji podmukla politika Sarajeva.

"Neverovatno je da neko ko je na funkciji može tako nešto da izjavi. Ako je to tako, onda smo sve rešili. Neka ih vode sebi i vrše potrošnju ako hoće. Ovde u Republici Srpskoj neće ništa trošiti", rekao je Dodik.

RTRS ističe da kao da mu nije bilo dovoljno da readmisiju tumači kao "seksi ideju", a ilegalne migrante predstavlja kao turiste koji troše, Cikotić je bez ustezanja izjavio da vlasti u BiH kontrolišu situaciju, iako su migranti preplavili Bihać, Kladušu, Sarajevo, međusobno se tuku, ugrožavaju lokalno stanovništvo, upadaju u njihove kuće što je na kraju isproviciralo meštane Velike Kladuše da "uzmu stvari u svoje ruke".

Kurir.rs/Tanjug

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano