NEDODIRLJIVO DRVO SA ZABRANJENIM VOĆEM: Sveto drvo čuva najmračnije tajne u Srbiji, o njemu se ispredaju legende (FOTO)

U pitanju je drvo koje se nalazi na parceli Ljubisava Miljkovića, u ataru sela Brajinovac.

Da li zbog simbolike oličene u rednom broju 0666, pod kojim je zavedeno u projektu Wikimedie "Zapis-Sveto drvo" ili zbog priča koje ga prate, tek jedno drvo jabuke, prečnika krošnje oko šest metara u Srbiji, postalo je znamenito po mnogo čemu lošem.

U pitanju je drvo koje se nalazi na parceli Ljubisava Miljkovića, u ataru sela Brajinovac, na teritoriji opštine Rekovac.

I ni po čemu možda ono ne bi bilo specifično da ga ne prate legende. Doduše, ne može se na prvi pogled reći da je to baš drvo jabuke, jer nekako deluje drugačije.

A i nije poznato kakvog su mu ukusa plodovi, jer narod ovog kraja i te kako zazire od njega, pa nema toga ko je probao plod sa ovog drveta. Barem nema onih koji su to učinili i preživeli, tako da mogu da posvedoče.

Ono što se može videti jeste da su plodovi sitniji u odnosu na jabuke i žućkasti. A kakvog su ukusa, verovatno nikada nećemo saznati.

Kako je nastala odrednica gumeno drvo?

Naročito je zanimljivo što se uz pomen ove jabuke uvek navodi da je u pitanju gumeno drvo. Zašto je to tako, objašnjenje nalazimo u još jednoj narodnoj legendi, koja se prenosi u ovom kraju Srbije.

U davna vremena je neko od lokalnih stanovnika pokušao da odseče stablo ove neobične jabuke. Kako je zamahnuo sekirom i udario u drvo, sekira se jednostavno odbila. Kao da je bila od gume, pa tako narod nazva ovo drvo gumenim. Tako barem kaže jedna od mnogih legendi koja se vezuje uz ovo zapis drvo.

Ako neko takne drvo, stradaće

Upozorenja koja se u ovom kraju prenose sa kolena na koleno uglavnom se tiču baš te jabuke. Uglavnom su propraćena strašnim pričama, koje su se desila ljudima, ako su pokušali da na bilo koji način okrnje sveto drvo.

Takođe, meštani posmatraju i izgled drveta, koje se nalazi tik uz put između sela Belušić i Oparić. Kako se pre par godina stablo samo od sebe raspolutilo, to je tumačeno kao naznaka mnogih nevolja. Ali se onda, nekim čudom, stablo obnovilo, opet samo od sebe.

Da li je to znak nekih boljih vremena, ostaje nam da vidimo, ali jedno je sigurno. Nije se za igrati sa onostranim, bez obzira da li verujemo ili ne.

Ko ne veruje, može čuti priče meštana o onima, koji su se odvažili da na neki način oskrnave ovo drvo i o sudbini koja ih je nakon toga snašla.

izvor: srbija danas

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano