Nema kazne za Orićevog saradnika za zločine nad Srbima
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nema kazne za Orićevog saradnika za zločine nad Srbima

Milići, Sarajevo - Protiv Murata Avdića, ratnog oficira i saradnika komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, a danas odbornika SDA u Skupštini opštine Milići, nikada nije podignuta optužnica iako postoji veliki broj svjedoka o njegovom učešću u pokoljima nad Srbima u selima oko Srebrenice i u Podrinju.

 

Kaže to predsjednik Udruženja nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i dodaje da je policija RS protiv Avdića krivičnu prijavu zbog ratnog zločina podnijela još u toku rata.

 

- Prijava je podnesena Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, ali ju je Tužilaštvo BiH izuzelo 2009. godine. Zbog slučaja "Naser Orić" tada je uzelo ukupno četiri predmeta protiv 41 lica, a među njima bio je i Avdić - kaže Mandić.

 

Bijeljinsko Okružno tužilaštvo istragu protiv njih pokrenulo je 1993. godine zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom u toku 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca, u Kravici i Zalazju.

 

Svjedok, čije je ime poznato redakciji, kaže da je Avdić učestvovao u zločinu koji su pripadnici ARBiH počinili u Kravici 7. januara 1993. kada je ubijeno 49 mještana, a selo spaljeno. Dodaje da je Avdić učestvovao i u napadu pripadnika ARBiH na selo Gornji Šadići i zaseoke Vukovići, Lazarevići i Korita na području opštine Vlasenica 15. avgusta 1992. godine kada je ubijeno 11 lica srpske nacionalnosti, za šta nikad niko nije odgovarao. Tužilaštvo u tom predmetu istražuje trojicu Bošnjaka za koje je ustanovljeno da su poginuli i ekshumirani još 2001. godine.

 

Da je Avdić učestvovao u zločinima potvrdio je i ratni komandir u srebreničkoj 28. diviziji ARBiH Mirsad Sulejmanović, svjedok i učesnik u mnogim događajima u ratnoj Srebrenici.

 

- Avdić se naročito istakao u napadu na selo Gornji Šadići i zaseoke Vukovići, Lazarevići i Korita, a bio je u sastavu jedinice iz Cerske pod komandom Bećira Mekanića. Sela su spaljena i opljačkana, a u njima je ubijeno više civila - rekao je Sulejmanović ranije istražnim organima u RS.

 

Ispričao je i da su u julu 1992. pravljene zasjede na putu kod Vandžića u rejonu Brezove Glavice gdje je ubijen jedan Srbin.

 

- U zasjedi je, pored ostalih, bio i Avdić. Znam da je taj Srbin koga su ubili vozio "ladu" karavan - rekao je Sulejmanović.

 

Svjedok je govorio i o napadu na selo Brana Bačići 14. decembra 1992. godine.

 

- Akciju su izvele oružane jedinice iz sastava cersko-srebreničke operativne grupe ARBiH pod komandom Orića. Prvi do njega bio je Avdić. Tada je ubijeno pet ljudi. Avdić je predvodio i napad na Rogosiju kod Vlasenice u septembru 1992. godine kada je masakrirano 28 Srba - kaže on.

 

Dodaje da je Avdić učestvovao i u napadu na Vozuću 1995. godine u sastavu odreda "El mudžahedin" kada su počinjeni brojni zločini nad zarobljenim srpskim civilima i pripadnicima Vojske RS za šta niko nije odgovarao. 

 

Avdić kaže da je učestvovao u ratu, ali da nema informacije, ni razloga da protiv njega postoji krivična prijava.

 

- To što je rekao Sulejmanović nije tačno, jer je to rekao pod prijetnjom. Nisam učestvovao u napadima nego sam se branio. Neozbiljni ste, a "Glas Srpske" je neprofesionalan. Provocirate i nemojte me više zvati. Podnijećemo krivičnu prijavu i protiv pripadnika Policije RS koji su ovdje pretresali nedužne ljude pod optužbom za terorizam - kaže Avdić.

 

Iz Tužilaštva BiH nisu odgovorili na pitanja u vezi sa slučajem Avdića

Izvor: Glas Srpske

 

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano