Nije samo navika: Šta je sve štetno kod pušenja cigareta i udisanja duvanskog dima

Većina pušača nerado pamti trenutak kada su prvi put zapalili cigaretu jer je, osim neprijatnog iskustva, ovaj ritual vremenom postao i navika koje se pušači nerado ili uz prepreke godinama kasnije odriču.

Svesni da je najbolja odluka koju mogu da učine da se sasvim odreknu i duvana i nikotina u bilo kom obliku, postoje i oni pušači koji se iz raznih razloga ne odlučuju za takav korak. Za njih deo rešenja može da bude informisanje o manje štetnim, naučno zasnovanim alternativama dostupnim i kod nas, koje su bazirane na tehnologiji koja ne sagoreva duvan i samim tim ne emituje ni duvanski dim, dokazano jedan od najštetnijih sastojaka cigarete.

Zašto su uređaji koji zagrevaju duvan bolje rešenje od nastavka pušenja?

Postoje dokazi koji pokazuju da je kod pušenja najštetnije sagorevanje, odnosno duvanski dim, koji nastaje kada se cigareta zapali zbog više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zasigurno zna da su štetne i potencijalno štetnemeđu njima i toksin ugljen monoksid.

Kod manje štetnih alternativa, poput IQOS-a, ne dolazi do sagorevanja, jer uređaj radi na principu zagrevanja duvana. Osim toga, IQOS ne ispušta duvanski dim, već aerosol, koji sadrži u proseku 95 odsto manje štetnih sastojaka u odnosu na dim cigarete. Takođe, uređaj koji se bazira na tehnologiji zagrevanja emituje 98 odsto manje ugljen monoksida, kao i svih drugih štetnih materija koje ispušta dim cigarete.

Iza uređaja koji zagrevaju duvan stoji nauka

Na procesu istraživanja i razvoja sistema koji koristi IQOS i koji se bazira na tehnologiji zagrevanja duvana radilo je više od 400 naučnika i stručnjaka različitih ekspertiza duže od 10 godina. Osim toga, prošle godine Američka agencija za hranu i lekove (FDA) saglasila se da je reč o proizvodu modifikovanog rizika, a u obrazloženju se navodi da je izloženost štetnim materijama prilikom korišćenja ove alternative značajno smanjenja u odnosu na pušenje klasičnih cigareta. Ipak, važno je napomenuti da, iako bolja opcija, nije bez rizika sadrži nikotin, koji izaziva zavisnost.

 

Mondo

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano