Niola Tesla - "Moji izumi"

"Jednog popodneva, kojeg se uvek sećam, uživao sam u šetnji sa prijateljem u Gradskom parku i recitovao poeziju. U tim godinama znao sam napamet cele knjige, od reči do reči. Jedna od njih je bila Geteov "Faust". Sunce je upravo zalazilo i podsećalo me na slavni pejzaž: Dan je pri kraju; ono, sve dalje sja, hita da drugi oživljava svet. Što me krila ne dignu sa tla, pa za njim, večno, da upravljam svoj let! Divnog li sna dok ono dole kreće! Kuda lete krila bestelesna, telesna krila vinuti se neće!

 

Dok sam izgovarao ove reči pune nadahnuća, sevnu mi misao kao bljesak munje i u trenu mi se otkri istina. Štapom u pesku nacrtah dijagrame, koje sam šest godina kasnije pokazao prilikom obraćanja Američkom institutu elektroinženjera, a moj prijatelj ih odlično shvati. Prizori koje sam video bili su čudesno izoštreni i jasni i imali su čvrstoću metala ili kamena i to u takvoj meri da mu rekoh: Vidiš ovaj moj motor, ovde; gledaj kako ću sada da ga obrnem".  Ne umem da opišem ta osećanja u tom trenutku. Ni Pigmalion kada je video kako njegova statua postaje živo biće nije mogao biti više uzbuđen. Dao bih hiljade tajni prirode na koje sam mogao slučajno naleteti, za ovu jednu koju sam joj otrgao sasvim neočekivano i uz opasnost po sopstveni život."
Ogromna većina ljudi nikada nije svesna onoga što se oko njih i u njima samima zbiva i milioni se razboljevaju i prerano umiru upravo zbog toga. Čovek može naglo da oseti tugu a da razbija glavu tražeći objašnenje, umesto da primeti da ju je izazvao oblak koji je presekao sunčeve zrake. Čoveku se u mislima može pojaviti lik dragog prijatelja, pod uslovima koje će protumačiti kao čudne, zaboravljajući da ga je nedugo pre toga sreo na ulici ili negde video njegovu fotografiju. Kada izgubi dugme na košulji unervozi se i proklinje po ceo sat, a ne može da prizove u sećanje svoje prethodne postupke i pronađe mesto gde se dugme nalazi. Slaba moć zapažanja nije ništa drugo do vid neznanja i odgovorna je  za mnoga nezdrava shvatanja i nepromišljenje ideje. Tek svaka deseta osoba ne veruje u telepatiju i druge psihičke manifestacije, spiritualizam i komunikaciju sa mrtvima i odbija da sluša namerne ili nenamerne varalice.
 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Autor knjiga : Princ spoznaje, Elez, Prvi i trinaesti, Zvuk tišine. Pišem za svoj blog "Krug".