Ništa od otvaranja granica EU
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

BRISEL - Nije uspio plan članica EU i njihovih susjeda da ublaže zabrane od sredine juna i potom od ovog mjeseca i za zemlje izvan evropskog bloka pošto su pojedine države same krenule da uvode nove kontrole zbog povećanja broja zaraženih virusom korona.

 

Neimenovani diplomata visokog ranga EU rekao je da je ovo pitanje veoma teško jer je situacija bez presedana i dinamična "zbog čega se lekcije uče u hodu", prenijela je "Srna".

Članice EU usaglasile su listu od 14 "bezbjednih" država, uključujući Kanadu, Japan i Srbiju.

Međutim, dok su se pojedine članice, poput Holandije, otvorile granice za svih 14 zemalja, Italija i Belgija su donijele odluku da ni za koga neće otvarati svoje granice. Holandija je donijela zaključak da Srbija i Crna Gora više nisu bezbjedne u epidemiološkom smislu.

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca sredinom sedmice je u pismu zatražio nove rigorozne mjere za sve putnike koji dolaze u EU.

Italija je u četvrtak zatvorila granice za BiH, Sjevernu Makedoniju, Jermeniju, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Čile, Kuvajt, Moldaviju, Oman, Panamu, Peru i Dominikansku Republiku.

Austrija je objavila upozorenja za putovanje za Bugarsku, Rumuniju u Moldaviju, dok je Mađarska juče objavila reviziju regulativa za putovanja ka susjednoj Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Slovačkoj.

Grčka je pooštrila regulative za posjetioce iz Bugarske.

Finska je zatvorila svoje granice za 17 evropskih država, a među njima je i Hrvatska. U Finsku ne mogu ni građani Njemačke, Grčke i Italije, prenio je hrvatski portal "Jutarnji".

 

 

IZVOR: NEZAVISNE

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano