Njemačka najavila otvaranje prodavnica i postepeno ublažavanje mjera
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u sredu prve preliminarne korake za olakšavanje zaustavljanja koronavirusa u narednim nedeljama, naglašavajući, međutim, da su mere postigle samo "krhki, delimični uspeh" u odnosu na pandemiju.

Njemačka započinje sa otvaranjem prodavnica do 800 kvadradnih metara nakon što one ispune novonastale kriterijume održavanja higijene najavila je Merkel nakon razgovora sa čelnicima 16 saveznih država Nemačke. 

Kancelarka je rekla da se zemlja "mora usredsrediti i nastaviti dalje", dodajući da "nemaju puno manevarskog prostora". Velika javna okupljanja, uključujući verske službe, ostaće zabranjena do 31. avgusta, a barovi, kafići, restorani, bioskopi i muzička mesta biće takođe zatvoreni. Takođe, u sredu, nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da bi recesija koja je u zemlji počela u martu trebalo da traje do sredine godine. "Pad globalne potražnje, prekid lanca snabdevanja, promene u ponašanju potrošača i nesigurnost među investitorima" sada se osećaju širom zemlje i šire, saopštilo je ministarstvo najveće evropske ekonomije. Nemačka vlada je prošlog meseca usvojila paket stimulacija u vrednosti od 750 milijardi evra (816 milijardi dolara) u nastojanju da olakša efekat virusa, dok je prošle nedelje EU dogovorila paket pomoći u iznosu od 500 milijardi za države članice koje su teško pogođene od epidemije.

Nemačka je jedna od retkih evropskih zemalja koja oprezno smanjuje svoja ograničenja kako bi oživela svoju ekonomiju.

Danska je ponovo otvorila škole i jaslice za decu do 11 godina, građevinski i proizvodni radovi nastavljeni su u Španiji, Austrija je otvorila mnoge manje prodavnice i dozvolila neki sport na otvorenom, poput tenisa, golfa i sporta od 1. maja, dok je nekoliko regiona u Italiji ponovo su otvorili knjižare i prodavnice dečije odeće.

Od 15. aprila u Evropi je bilo ukupno 926.863 potvrđenih slučajeva koronavirusa, sa 77.801 stradalih i 221.446 ljudi koji su se oporavili.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano