NJEMAČKA POZIVA WHO Nema više vremena, ubrzajte reviziju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Njemačka trenutno predsjedava Evropskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema WHO-u, koji je pod žestokim kritikama Vašingtona.. 

Nema više vremena, ubrzajte reviziju - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Njemačka: Žele da se ubrza revizija
FOTO: ILUSTRACIJA
 

Njemački ministar zdravstva pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ubrza svoju reviziju upravljanja pandemijom koronavirusa, što je znak da Europa zauzima strožiji stav prema tom tijelu Ujedinjenih naroda.

Njemačka trenutno predsjedava Evropskom unijom, a dosad je imala zaštitnički stav prema WHO-u, koji je pod žestokim kritikama Vašingtona (Washingtona), koji najavljuje izlazak iz organizacije zbog popuštanja Kini. Sada se čini da i Berlin zauzima asertivniji stav.

- Kad je riječ o ponovnom ocjenjivanju rada WHO-a tokom krize, u utorak sam u Parizu imao priliku razgovarati s direktorom Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, kao i prije dvije sedmice u Ženevi. U oba sam ga razgovora vrlo jasno potaknuo da pokrene neovisno povjerenstvo stručnjaka i ubrza početak njihovog rada - rekao je Jens Spahn.

  • Njemačka - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    NjemačkaFOTO: ILUSTRACIJA

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je prošle sedmice kako će pokrenuti neovisni odbor koji će procijeniti upravljanje pandemijom i odgovor vlada na koronavirus.

Ghebreyesus je kazao kako će odbor u novembru ministrima zdravlja predati prvi izvještaj, a da će konačni biti spreman u maju iduće godine.

Spahn je naglasio da je izvještaj važan sada, dok pandemija i dalje hara svijetom, jer se "već mogu donositi zaključci".

To bi moglo dovesti do brzog djelovanja po pitanju upravljanja i poboljšanja "saradnje između političkog i znanstvenog nivoa" organizacije, dodao je Spahn.

Europske države istaknule su da reviziju treba propratiti preustroj organizacije, o čemu se već razgovaralo unutar samog UN-a, kao i u grupi G7.

Fena

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano