Njemački mediji: Lidl stiže u BiH

Lidlovi marketi na Balkanu su profitabilniji nego oni u Njemačkoj. Zbog toga se sada planira otvaranje prvih poslovnica i u ostatku regije - prva na listi je BiH.

Lidl u posljednjih nekoliko godina ima vrlo dobra iskustva sa svojim poslovnicama u Hrvatskoj i Srbiji. Baš zbog toga se ovaj njemački diskont želi sada proširiti i na druge zemlje u regiji. Bosna i Hercegovina je na vrhu liste, piše list Lebensmittelzeitung, a prenosi Business Insider.

Lidl je prve prodavnice u Srbiji otvorio prije dvije godine i poslovnice koje se tamo nalaze sada su među najuspješnijima - neke od njih imaju prodaju i do 250.000 evra sedmično, dok njemačke poslovnice ostvaruju prosječni sedmični promet od nešto manje od 140.000 evra, prenosi Business Insider u članku s naslovom "Zašto se Lidl baš sada širi na Balkanu".

U susjednoj Hrvatskoj, lanac supermarketa ima koristi od brojnih turista koji za Lidl vjerojatno znaju iz svojih matičnih zemalja. Tamo Lidl trgovine najviše profitiraju u ljetnim mjesecima kada ostvaruju profite veće od prosjeka.

Ostaje da se vidi da li će Lidl također proslaviti tako veliki uspjeh i u BiH, prenosi DW.

(Radio Sarajevo)

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: