NOVA PRAVILA: oduzimanje vozačke dozvole za varanje s tahografom

Vlada nastavlja raditi na novoj tarifi kazni za vozače. Prema do sada objavljenim planovima, kazne za prebrzu vožnju ili preopterećenje vozila mogu se povećati i do nekoliko puta. 

Najavljena su i potpuno nova rješenja, poput povlačenja vozila iz prometa zbog vožnje bez ovlaštenja. A danas je uvedena još jedna novina, a to je oduzimanje vozačke dozvola za manipulaciju radnim vremenom.

Kao i u slučaju prebrze vožnje u naseljenim mjestima, vozačka dozvola bis e oduzimale na period od tri mjeseca. Nakon tog vremena, dozvole bi se automatski vratile bez dodatnih troškova za vozača. Prema preliminarnim planovima, takav zakon bi mogao stupiti na snagu 1. decembra ove godine, dakle za četiri mjeseca. Iako će parlament prije toga morati dati saglasnost, bit će potreban i potpis predsjednika.

Povlačenjem ovlaštenja, vlada se želi boriti protiv zloupotreba u transportnoj industriji. Međutim, već je poznato da bi to moglo izazvati velike kontroverze. Između ostalog, jer će oduzimanje prava u stvari biti veća kazna za vozača nego za njegovog poslodavca. U mnogim slučajevima to bi bila i treća kazna za iste manipulacije, pored dosad korištenih novčanih kazni, kao i sudskih postupaka u vezi s manipulacijom kilometraže vozila.

S druge strane, bilo je i pozitivnih glasova. Maciej Wroński, predsjednik udruženja prijevoznika “Transport i Logistyka Polska”, već je izrazio svoje odobrenje. U intervjuu poljskoj agenciji za štampu opisao je to kao korak u dobrom smjeru, šansu za značajno poboljšanje sigurnosti i zaštitu poštene konkurencije. Stoga se može zaključiti da se najveće transportne kompanije u zemlji (upravo takve povezane su u “TLP”) neće se usprotiviti uvođenju nove kazne.

 

Svijet Kamiona

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: