Novak stigao Konorsa, sad napada Federera

Novak Đoković je rezultatima u 2020. uspio da osvoji jedan grend slem trofej, ali je usput oborio nekoliko rekorda.

 

Ne samo što je izjednačio rekord Pita Samprasa bo broju sezona završenih na prvom mjestu, već je postao i najstariji broj jedan na kraju jedne godine, prenosi B92.

Sa 33 godine i sedam mjeseci, Đoković je najstariji broj jedan od 1973. godine, a usput je uspio da po deveti put karijeri godinu završi među prva dva na svjetskoj listi.

Novak se po tome izjednačio sa Amerikancem Džimijem Konorsom. Ipak, pred Novakom je zadatak da narednih godine dostigne najveće rivale, Rafaela Nadala i Rodžera Federera. 

Nadal je čak 12 puta godinu završavao kao prvi ili drugi na svijetu, dok je Federeru to uspjelo 11 puta. Da nije bilo te 2017. godine, kada šest meseci nije igrao zbog povrede lakta, Novak bi najvjerovatnije imao manji zaostatak i barem deset godina u "top 2". 

Zanimljivo je da je u prethodnih 11 sezona situacija bila takva da su ili Novak ili Rafa godinu završavali na prvom mjestu. Sva je prilika da će njih dvojica voditi najveće bitke i u 2021. Đoković će u martu naredne godine gotovo sigurno oboriti dugo očekivani rekord, koji je u vlasništvu Rodžera Federera, po broju nedjelja na čelu ATP liste. 

Očekuje se da bi 8. marta Novak mogao da prestigne Švajcarca koji je ukupno 310 nedjelja bio na čelu karavana.

Najviše u Top 2 na kraju godine

12 - Rafael Nadal 11 - Rodžer Federer 9 - Džimi Konors 9 - Novak Đoković 6 - Džon Mekinro 6 - Ivan Lendl 6 - Pit Sampras

* Računajući od 1973.

 

nezavisne

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: