NOVI LEK koji sprečava širenje VIRUSA KORONE ZA 1 DAN!

Grupa istražitelja pod rukovodstvom univerzitetskog profesora-doktora Ričarda Plempera prethodno je otkrila lek koji deluje protiv virusa gripa.

 

Plemper je rekao da je ovo prva demonstracija leka za oralnu upotrebu koji brzo onemogućava prenos SARS-CoV-2, te bi MK-4482/EIDD-2801 mogao da predstavlja prekretnicu, preneo je sajt news-medical.net.

 

Prekid transmisije SARS-CoV-2 do masovne vakcinacije protiv virusa je od suštinskog značaja za upravljanje pandemijom kovida 19 i ublažavanje njenih katastrofalnih posledica.

 

S obzirom da se lek može uzimati oralno, sa lečenjem se može početi u ranoj fazi obolevanja uz potencijalno trostruku korist – sprečavanje da bolest kod pacijenta uznapreduje do ozbiljnog stanja, skraćenje faze u kojoj je osoba zarazna u cilju sprečavanja emocionalnih i socioekonomskih posledica dugog boravka u izolaciji i brzo smirivanje lokalnih žarišta.

 

„Prvo smo primetili da MK-4482/EIDD-2801 ima širok spektar delovanja protiv respiratornih RNA virusa i da se lečenjem zaraženih životinja oralnom upotrebom leka višestruko smanjuje otpuštanje virusnih čestica, čime se drastično smanjuje transmisija“, rekao je Plemper, dodajući da je iz tih razloga MK-4482/EIDD/2801 moćni kandidat za farmakološku kontrolu kovida 19.

 

Studija je objavljena u naučnom časopisu „Nejčer majkrobiolodži“, a Plemperov tim je testirao efikasnost leka MK-4482/EIDD-2801 u sprečavanju širenja virusa na feretki ili afričkom tvoru (Mustela putorius furo).

 

„Pretpostavljamo da su feretke relevantni modeli za transmisiju jer brzo šire SARS-CoV-2, ali uglavnom ne razvijaju teške oblike oboljenja, što najviše liči na način na koji mlađa populacija širi virus“, rekao je dr Robert Koks, član Plemperove grupe i jedan od glavnih autora studije.

 

Istražitelji su zarazili bele tvorove virusom korona i započeli lečenje lekom MK-4482/EIDD-2801 kada je virus počeo da se širi iz nosa životinja.

 

Kada su u isti kavez stavili zaražene životinje kojima su dali lek i one nezaražene, nijedna od ovih neinficiranih nije dobila virus prilikom kontakta sa inficiranim.

 

Ako se pokažu isti rezultati istraživanja i sa ljudima, pacijenti oboleli od kovida 19, a koji su popili „molnupiravir“ mogu da prestanu da budu zarazni u roku od 24 sata od uzimanja leka.

 

MK-4482/EIDD-2801 je trenutno u naprednoj fazi kliničkih testiranja.

 

 

Izvor : danas.rs

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: