Novi talas virusa u Kini: U karantinu 108 miliona ljudi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Novo žarište virusa korona, prinudilo je kineske vlasti da uvedu stroge mere izolacije na severo-istoku zemlje, pa se u novom karantinu trenutno nalazi više od 108 miliona ljudi, piše agencija „Blumberg”.

Bez obzira na to što su u regionu registrovana 34 nova slučaja zaraze, u provinciji Đilin, koja se navodi kao žarište zaraze, obustavljen je autobuski i železnički saobraćaj, zatvorene su škole.

„Brza i snažna reakcija Kine odražava njen strah pred drugim talasom infekcije i nakon što je zadržala širenje virusa s velikim ekonomskim i socijalnim gubicima. To je takođe znak i koliko će biti krhak proces ponovnog otvaranja u Kini i drugim zemljama, jer čak i mali nagoveštaj porasta infekcije, može da prouzrokuje povratak stroge izolacije”, piše agencija.

O novom talasu infekcije saopštila je i kineska agencija „Saut Čajna Morning Post” (SCMP), a prema informacijama, vlasti su u potpunosti blokirale grad Šulan, a delimično i grad Đilin, oba u istoimenoj provinciji.

Prema navodima SCMP, u Šulanu je na snazi stroga blokada, izlazak iz domova je dozvoljen jednom članu porodice na dva sata svaki dva dana radi kupovine. Zatvoreni su ulazi i izlazi iz grada, kao i iz okolnih gradova i sela. Kineska agencija ne navodi tačan broj ljudi u karantinu, kao ni njegovo očekivano trajanje.


Prema podacima kineske Komisije za zdravstvenu zaštitu, 17. maja je u zemlji registrovano sedam novih slučajeva zaraze kovidom 19. Od početka epidemije, u zemlji je, prema zvaničnim podacima, zaraženo 82.954 ljudi, dok su 4.634 osobe umrle.

 

Podsetimo, kineski grad Vuhan, postao je prvi grad u Kini, gde je buknula epidemija. Stroge mere izolacije bile su uvedene od kraja januara. Vlasti su 19. marta objavile o odsustvu novih slučajeva zaraze na dnevnom nivou, a ograničenja su postepeno počela da se ukidaju. U Vuhanu su 7. maja ukinuta poslednja ograničenja — deca su ponovo krenula u školu.

Kineske vlasti su 29. marta zvanično objavile kraj epidemije u toj zemlji.

Izvor : SputnikNews

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano