OD NJEGA ZAVISI: Sudbina Crne Gore i Mila u rukama „albanskog četnika“!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Sastav buduće vlade, u situaciji kad DSP sa partnerima ima 40, a opozicija 41 mandat, maltene zavisi od jednog čoveka - lidera građanskog pokreta URA Dritana Abazovića

 

Opozicione stranke u Crnoj Gori maltene su izjednačene sa vladajućim DPS predsednika Mila Đukanovića, a sa manjinskim strankama mogu bez problema da sastave buduću vladu. No, stručnjaci su složni u oceni da će biti tesno, te da je pitanje na koju će stranu da prevagne tas na vagi. A sudbina buduće političke scene Crne Gore svela se maltene na jednog čoveka - lidera građanskog pokreta URA (lista „Crno na bijelo“) Dritana Abazovića, koga još nazivaju i „albanski četnik“, a što mu, makar prema ranijim izjavama, ne smeta! Đukanovićev DPS sa tradicionalnim partnerima, kako je rekao, imaće 40, dok je opoziciji pripao 41 mandat.

Konačni rezultati

Prema sto odsto obrađenih glasova nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, DPS je osvojio 35,06 odsto, odnosno 143.548 glasova, a opoziciona koalicija „Za budućnost Crne Gore“ 32,55 odsto (133.267). U ovakvoj situaciji, Abazović, čija koalicija je osvojila četiri poslanička mandata, mogao bi da bude taj tas na vagi koji bi DPS Mila Đukanovića gurnuo u opoziciju. Bez njega je, naime, formiranje nove vlade bez Đukanovića praktično nemoguće.

asno, pregovori, i to ne laki, tek predstoje, a stručnjaci su u prognozama različitog mišljenja. Tako Dejan Jović, profesor međunarodnih odnosa iz Zagreba, ne misli da će formiranje nove vlade od strane opozicije biti lako.

- Bez obzira na uspeh opozicije, ne treba isključiti i zanemariti poziciju aktuelnog predsednika i lidera DPS Mila Đukanovića. Ne treba zaboraviti da on ostaje predsednik republike, a da će vlada biti politički heterogena, a ako premijer bude „ekspert“ bez političke težine, Milo nije bez šanse da ih blokira- napisao je Jović na svom Tviter nalogu.

Volja za promene

I hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenjuje da priča o DPS i Milu Đukanoviću nije zatvorena izbornim rezultatima, te ne isključuje mogućnost da DPS ostane na vlasti.

- Pitanje je hoće li Đukanović u poslednjem trenutku nekoga privući na svoju stranu, što nije nemoguće - rekao je Puhovski.

S druge strane, diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da su izbori pokazali s jedne strane podeljenost Crne Gore, i s druge strane većinsku volju za promene:

- Izbore je odlučilo otvaranje srpskog pitanja i spor sa SPC. Pokazalo se da je to bio loš potez i da je Đukanović izgubio bitku sa SPC. Dobro je to što su izbori prošli mirno, te je rezultat legitiman. Zato bi bilo politički racionalno da Đukanović prihvati da ima većinu naroda koji želi promene.

Novi fenomen

Bivši diplomata Vladislav Jovanović ocenjuje da ohrabruje to što je Abazović ostvario dobar rezultat jer je on, kaže, potpuno novi politički fenomen koji može da oslabi snage velikoalbanskog nacionalizma i šovinizma i u Albaniji i na Kosovu. Ne veruje da će nova koaliciona vlada u prvo vreme razmatrati odluku o povlačenju priznanja Kosova, jer će verovatno biti izloženapritiscima.

Milo Đukanović je, nakon izborne noći, samo poručio da „veoma respektuje rezultate svih subjekata“, ali da će sačekati finalno prebrojavanje i rezultate DIK: kojoj od dve političke strane pripada taj presudni mandat i, ono što se ustanovi kao izraz slobodne volje građana, za DPS predstavlja zakon koji će bezuslovno poštovati.

- DPS je tokom svog ukupnog funkcionisanja izgradio profil građanske partije koja se beskompromisno bori za multietnički i evropski sistem vrednosti - zaključio je on.

izvor: kurir

OD NJEGA ZAVISI: Sudbina Crne Gore i Mila u rukama „albanskog četnika“!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano