Odgovor iz Srbije na izjave Bisere Turković

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za dijasporu u Skupštini Srbije, poslanik SNS Milimir Vujadinović, povodom zalaganja ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković za ukidanje Republike Srpske, istakao je danas da je to opasan i neodgovoran plan.

Povodom najnovijih izjava Turkovićeve o namjeri ukidanja Republike Srpske i dovođenja srpskog naroda u bilo kakvu vezu s fašističkim režimima, Vujadinović u saopštenju navodi da bi ona kao ozbiljan diplomata trebalo da zna da je ukidanje Republike Srpske nemoguće bez saglasnosti naroda koji živi u njoj, ali i saglasnosti svih koji su potpisnici i garanti međunarodnog mirovnog sporazuma iz Dejtona, a među kojima je i Republika Srbija.

"Teško da će Turkovićeva i pojedini centri željni radikalizacije u BiH uspeti da za taj naum obezbede podršku naroda u Republici Srpskoj, a još manje je verovatno da će obezbediti i podršku Srbije za takav opasan i neodgovoran plan", naveo je Vujadinović.

"Srbija kao jedna od potpisnica, a samim tim i garant opstanka dejtonske BiH, nikada gospođi Turković i sličnima neće dati podršku za ukidanje Republike Srpske i rušenja mira u BiH", kazao je on.

Srpski predsjednik i Vlada su i do sada, kako ističe, pokazivali da će uvijek biti samo podrška miru i podrška RS, a samim tim čitavoj BiH, da će biti podrška ekonomskom razvoju i jačanju regiona u cjelini, prije svega kroz projekte ekonomskog uvezivanja i jačanja svih dijelova zemalja u kojima živimo.

Što se tiče dovođenja srpskog naroda u bilo kakvu korelaciju sa fašizmom, Vujadinović podsjeća Turkovićevu da je odavno čitavom civilizovanom svijetu poznata činjenica da je srpski narod jedan od najstradalnijih od pošasti koja se zove fašizam, ali je poznat i kao jedan od onih koji su toj strašnoj pojavi pružili najsnažniji, prvi oružani otpor u Evropi i to u prvim danima juna 1941. godine upravo na jugu današnje Republike Srpske.

Rijetki su narodi na Balkanu koji se mogu pohvaliti tolikom doprinosom u borbi protiv fašizma kao što je to srpski narod, koji je i u svim svjetskim sukobima bio na pravoj strani istorije, istakao je on.

Vujadinović savjetuje Turkovićevoj i radikalnim krugovima u Sarajevu da izađu iz matrice stalne radikalizacije prilika u BiH i politike prošlosti i samoizolacije i okrenu se razvoju svih dijelova BiH i ekonomskom napretku naroda koji u njoj žive, uključujući neizostavno i srpski narod.

"Ukoliko joj je potreban uzor za takvo što, lako će ga naći u predsedniku i Vladi Srbije. I ne samo uzor, već i kao partnera koji je spreman da ruku saradnje pruži svima koji su na putu očuvanja mira i jačanja ekonomije u regionu", rekao je on.

"Sa druge strane", siguran sam da će srpski predsjednik i Vlada kao i do sada biti snažna podrška i siguran oslonac našem narodu gdje god on da živi, što, uostalom, kaže sam srpski narod", kaže Vujadinović.

Nezavisne

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Povezano
Autor: