ODLAZAK VRSNE UMETNICE MERIME NJEGOMIR - RASKOŠAN GLAS I HILJADE HUMANITARNIH KONCERATA I AKCIJA

Istaknuta umetnica, velika humanitarka i žena raskošnog glasa, Merima NJegomir preminula zauvek nas je napustila u svojoj 69. godini nakon kraće bolesti. Ova žena velikog srca ostavila je neizbrisiv trag u srpskoj muzici, kulturi i celokupnoj umetnosti. Sećanje na njena dela nikada neće izbledeti. Neumorno je negovala srpsku narodnu muziku i dala veliki doprinos našoj kulturi i umetnosti. 

Merima Njegomir, istaknuta umetnica zadivila je čitavu bivšu Jugoslaviju svojim maestralnim glasom, umetnošću i kulturom na sceni. Svojom vanserijskom pojavom nije prestala da oduševljava javnost. Ova žena izuzetnih glasovnih sposobnosti pevala je širom sveta i to na velikom broju stranih jezika. Jedna je od retkih umetnica koja zna doneti na kvalitetan način i bosansku sevdalinku, ali i šumadijsku dvojku, kao i kosovsku narodnu pesmu, zatim crnogorske, makedonske, vojvođanske i starogradske pesme, balade pa čak i moderniju muziku. Prepoznatljiva je i po ruskim pesmama koje je upravo ona proslavila u Srbiji i širom Balkana a poslednjih godina impresionirala je javnost pevanjem kineskih pesama. Pevala je na dvadeset stranih jezika, među kojima i na  hebrejskom, grčkom, francuskom, italijanskom, mađarskom.

Njeni nastupi i koncerti uvek su prepunjeni a publika je doslovno svaki put ostajala bez daha pred njenim glasovnim sposobnostima.

Ipak, možda i najveća zadužbina ove umetnice svakako jesu mnogobrojni humanitarni koncerti koje je ova žena održala tokom svoje karijere. Pevala je za izbegle, bolesne, prognane a najemotivnijim koncertom smatra onaj posvećen slepim osobama. Zahvaljujući prikupljenim donacijama omogućena je kupovina softvera za čitanje ekrana koji daje slepim, slabovidim i drugim osobama sa invaliditetom mogućnost pristupa informacijama. 

Onda kada je Srbiji i srpskom narodu bilo najteže, devedesetih godina prošlog veka, među prvima se odazivala humanitarnim koncertima pružajući podršku svima i pomagajući koliko je to u njenoj moći. Osvajač je brojnih nagrada i priznanja a u srcima publike još dugo će se pevati "Ivanova korita", "Zbog tebe", "Kad zaškripi kapija", "Ruzmarin", "A gde si ti", "Na Drini ćuprija" i hiljade drugih predivnih pesama.

izvor: 

https://istinapravda1000.blogspot.com/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano