Ombudsman Srbije pokrenuo postupak kontrole rada policije tokom protesta

Kancelarija Zaštitnika građana Srbije saopštila je da je ombudsman Zoran Pašalić pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tokom protesta ispred Skupštine Srbije u utorak uveče i proveru navoda da je policija upotrebila prekomernu silu.

Zaštitnik je saopštio da je postupak pokrenuo na sopstvenu inicijativu, a da će zakonitost i pravilnost rada MUP-a biti utvrđena na osnovu informacija i video zapisa u medijima na kojima se vidi postupanje policijskih službenika tokom protesta u noći izmedju 7. i 8. jula ispred i u okolini Narodne skupštine.

Radi utvrdjivanja svih činjenica i okolnosti predstavnici Stručne službe Zaštitnika građana u sredu idu u nenajavljenu posetu Policijskoj upravi za Grad Beograd, kako bi razgovarali sa svim privedenim licima, razgovaraju sa nadležnima i upoznaju se sa relevantnom dokumentacijom koja se odnosi na sve činjenice i okolnosti u noći protesta, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Takođe će, na osnovu člana 101 i 241 Zakona o prekršajima koji se tiču javnosti rada sudova, prisutvovati današnjim sudjenjima u Prekršajnom sudu u Beogradu, dok će u narednom periodu neposredno pratiti zdravstveno stanje svih povredjenih na protestu.

"Nacionalni mehanizam za prevenciju torture (NPM) i Odeljenje za hitno postupanje Zaštitnika građana pratiće ubuduće, na licu mesta, postupanje policije na sličnim događajima i direktno beležiti eventualne nezakonitosti u radu", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana podsetio je da pravo na fizički integritet i ljudsko dostojanstvo spadaju u osnovna ljudska prava, zbog čega je i Srbija obavezna da sprovodi aktivnosti i mere usmerene na unapredjenje stanja u ovoj oblasti.

"Zaštitnik građana poziva pripadnike MUP-a da policijska ovlašćenja i mere prinude primenjuju na način koji obezbeđuje puno poštovanje prava na nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta i da preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja nastanka bilo kog oblika nasilja", stoji u saopštenju.

Osuđujući svaki vid nasilja, Zaštitnik građana apelovao je i na građane, učesnike, svih okupljanja i protesta u Srbiji da na miran i dostojanstven način iskazuju svoje stavove, bez sukoba sa službenim licima i uništavanja imovine.

Istovremeno ih poziva da se obrate Zaštitniku građana u slučaju povrede njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanim pravima, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, na demonstracijama u Beogradu, održanim nakon najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od petka do ponedeljka ponovo biti uveden policijski čas, došlo je duličnih nereda u kojima su povređeni i demonstranti i pripadnici policije.

Na konferenciji za medije u sredu Vučić je izjavio da će konačnu odluku o uvođenju policijskog časa narednog vikenda u četvrtak doneti vlada Srbije i da možda neće biti višednevne zabrane kretanja koja je najavljena, ali da će svakako biti mera restrikcije.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano